Nieuw bewijs: menselijke activiteit brengt klimaat in gevaar

27-02-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Foto: Jonathan Gero
Het is natuurlijk al langer bekend dat er een samenhang is tussen het koolstof dioxide (CO2) gehalte in de atmosfeer en de balans tussen inkomende energie van de zon en uitgaande warmte van de aarde. Dit is tot nu toe echter nooit bewezen buiten het laboratorium, zo meldt Berkeley Lab. De nieuwe studie is de eerste die de werking van CO2 rechtstreeks kon vastleggen in metingen buiten het lab.
Actueel – 

De onderzoekers, onder leiding van wetenschappers van het US Department of Energy van Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab), hebben in Oklahoma en in het noorden van Alaska van 2000 tot eind 2010 bijna dagelijks warmte gemeten en de atmosfeer geobserveerd. De metingen toonden een stijgende trend in CO2-niveaus, met name door de verbranding van fossiele brandstoffen.

De resultaten leveren het directe bewijs dat menselijke activiteit het klimaat in gevaar brengt. Bovendien komt het onderzoek met een nieuwe bevestiging dat de berekeningen die worden gebruikt in klimaatmodellen die de gevolgen van CO2 weergeven, correct zijn.

“We zien, voor de eerste keer, de versterking van het broeikaseffect omdat er meer CO2 in de atmosfeer is om de warmtestraling van de aarde te absorberen”, aldus onderzoeker Daniel Feldman. “Meerdere studies hebben stijgende concentraties van CO2 in de atmosfeer aangetoond, maar ons onderzoek geeft het kritieke verband aan tussen deze concentraties en de toename van energie aan het systeem: het broeikaseffect.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Reacties