Nederland wel en geen kampioen in duurzaamheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag, 10 oktober, heeft het Nuon Solar Team van de TU Delft in Australië de World Solar Challenge 2013 gewonnen met de Nuna7. Dit is de vijfde keer dat de beker naar Delft gaat. De race bewijst dat Nederland beschikt over de duurzame technologie, toch presteert Nederland slecht op Europees niveau als het gaat om duurzame energie.

Stukgereden
In de finale werd Tokai University uit Japan verslagen. “De Japanners hebben zichzelf gisteren stukgereden op onze snelheid”, vertelt Nuna7-coureur Leslie Nooteboom, die de auto over de finish heeft gereden. ‘‘Zij hebben hun batterijen helemaal leeg gereden. Omdat vandaag de zon niet scheen stonden ze langs de weg stil om bij te laden. We begonnen vanochtend met een flinke voorsprong en die hebben we niet meer uit handen gegeven.’’

De Nuna7 beschikte over een geheim wapen: uitklapbare zonnepanelen die uitgevouwen konden worden als de auto stilstond, en zo extra kon opladen tijdens de 3000 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide.[[{“fid”:”22027″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”width: 250px; height: 219px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Red Engine
Op de derde plek is de Red Engine van Solar Team Twente geëindigd waardoor de Japanners, omringd door Nederlanders, op het podium stonden.

Cruiser
Ook in de cruisercategorie, die als voorwaarde heeft dat de wagen voldoet aan criteria voor personenwagens, staan de Nederlanders hoog. Vrijdag 11 oktober zal Solar Team Eindhoven met zonneauto Stella finishen. Vandaag staan ze op de derde plek van de race die 6 oktober is begonnen.

Achterloper
De prestatie van de Nederlanders geeft aan wat Nederland kan bieden op het vlak van duurzame technologie. Vernuftige wagens bouwen lukt, op het terrein van duurzame energie komen we landelijk niet goed uit de verf.

Volgens de Kyoto-doelstellingen zou Europa op 8 procent vermindering van de CO2-uitstoot in 1990 mogen zitten: het continent zit op 12.2 procent. Nederland zit met 8.2 procent onder het Europees gemiddelde, meldt het Europees Milieuagentschap in een rapport dat woensdag is uitgebracht. In plaats van denken in duurzame oplossingen, koopt Nederland emissierechten op van andere landen en mag dus meer uitstoten.

Lees meer op: TUDelft
Foto: Hans Peter van Velthoven

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons