Opnieuw parkwachters in gorillapark Congo vermoord

19-12-2016
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Moeder gorilla met baby
Moeder gorilla met baby - Foto: Wikimedia
Misschien wel het gevaarlijkste beroep op aarde: gorilla’s en andere wilde dieren beschermen in Virunga nationaalpark in de Democratische Republiek Congo. Deze week overleed opnieuw een parkwachter en raakte een ander zwaar gewond tijdens een gevecht met rebellen in dit bijzondere oerwoud gebied.
Van ’t web – 

Tijdens gevechten met de gewapende rebellengroep mai-mai deze week werd een parkwachter gedood en een andere parkwachter raakte ernstig gewond. Het Virunga nationaalpark op de grens tussen Rwanda en Congo is de woonplaats van een diversiteit aan wilde dieren, onder andere van de beroemde en ernstig bedreigde berggorilla’s. Meer dan 150 parkwachters zijn er het afgelopen decennium door geweld om het leven gekomen in een poging om deze dieren te beschermen. Deze laatste aanval van de rebellen symboliseert opnieuw de risico's die parkwachters dagelijks lopen in Virunga en in heel Afrika, volgens National Geographic.

Deze specifieke parkwachters maakte deel van een anti-stroperij patrouille. Deze natuurbeschermers liggen regelmatig onder vuur door de FDLR, een Hutu rebellengroep uit Rwanda, en de mai-mai uit Congo. De mai-mai bestaan uit diverse gewapende milities die zijn opgericht tijdens de oorlogen in Congo. De parkwachters verdedigen het UNESCO werelderfgoed tegen illegale houtskoolwinners, stropers en vissers zonder vergunning. Maar dat is geen makkelijke opdracht in dit door burgeroorlogen verscheurde gebied.

Reacties