Heidens feest viert begin van de zomer

Verbinding met de natuur én een duurzaam leven: dat is waar de aanhangers van het paganisme voor staan. Steeds meer mensen ontdekken deze natuurreligie. Afgelopen week werd het paganistische vruchtbaarheidsfeest Beltane op meerdere plaatsen in Europa gevierd.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Dit gelooft een paganist
Paganisme – of heidendom –  is een parapluterm voor verschillende natuurreligies. Respect voor en verbinding met de natuur staan centraal. Vaak komt daar ook een duurzame levensstijl bij kijken. De meeste natuurreligies baseren zich op wat er nog over is van voorchristelijke rituelen uit Europa. Daarbij geven paganisten meestal een eigen invulling aan hun geloof; sommigen geloven in goden en godinnen uit verschillende pantheons, anderen geloven in één god en één godin en weer anderen zijn vooral bezig met de seizoenswisselingen.

De zogeheten meipaaldans is een van de rituele gebruiken van Beltane, dat aan het begin van de maand mei wordt gevierd als markering van het startende zomerseizoen. Mannen en vrouwen dansen door elkaar heen met linten in hun hand die aan een paal (de meiboom of meipaal) vastzitten. De linten vlechten zich om de meipaal heen, wat symbool staat voor de samenkomst van de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid.

Socialisten rond de meiboom
De Dag van de Arbeid valt – net als Beltane – op 1 mei. De invoering van de achturige werkdag was het begin van de 1 mei-viering als viering van de arbeidersbeweging. Socialisten dansten op die dag ook om de meiboom zoals te zien is op deze foto uit 1931 en op de foto van de bovenstaande tweet.

Beltane wordt met name in Groot-Brittannië uitbundig gevierd, maar afgelopen week vonden er ook in Nederland verschillende vieringen plaats. Lunadea is hogepriesteres binnen de stroming Traditionele Hekserij en organiseerde een viering in Koog aan de Zaan. “Beltane is een van de acht Keltische jaarfeesten, die afgestemd zijn op de seizoenen en het ritme van de natuur. Elk feest heeft een eigen thema dat gekoppeld is aan de tijd van het jaar.”

Sinds 2012 organiseert ze voor bijna elk feest een open viering. “Niet alleen voor paganisten, maar ook voor andere geïnteresseerden met een open houding. Tijdens een van de vieringen deden christelijke mensen mee. Zij hadden niet zoveel met de godenaanbidding, maar vonden het aspect van verbinding zoeken met de natuur wel heel mooi.” Ze merkt dat het aantal deelnemers van de vieringen groeit. “In het begin waren we met vijftien mensen, nu zijn het er ongeveer veertig.”

Duurzaam leven
Hoewel er binnen de religie geen specifieke regels over bestaan, houden veel paganisten een duurzame levensstijl aan. Lunadea: “We zijn ons sterk bewust van de natuur om ons heen en proberen die te behandelen zoals we zelf ook behandeld willen worden. Bijvoorbeeld door afval te scheiden en opruimacties te organiseren. Zelf koop ik zo min mogelijk producten met een plastic verpakking en draag ik alleen kleding van natuurlijk materiaal.” Aan het begin van elke jaarviering maakt ze met behulp van anderen het hele park schoon. “Ongelofelijk hoeveel zwerfafval daar dan ligt.”

Een van de trouwe deelnemers van de open feesten is Bette. Ook zij ziet de link met duurzaamheid. “De meeste paganisten die ik ken zijn vegetariër, veganist of flexitariër. Ikzelf recycle mijn afval, koop alles tweedehands en ben daarnaast aangesloten bij het duurzame woonproject Arneco.” Bette probeert zo vaak mogelijk bij de jaarvieringen aanwezig te zijn. “Het lentefeest Ostara heb ik gemist. Daardoor voelde het voor mij niet alsof het al lente was.” Door de jaarfeesten te vieren, voelt Bette zich meer verbonden met de natuur en de seizoenen. “Wij komen uit de natuur voort en keren er uiteindelijk weer naar terug. Waarom zouden we dat in de tussentijd vergeten en ons opsluiten in alles wat de mens gemaakt heeft?”

Voor Lunadea is dit ook een belangrijke reden om de jaarfeesten te vieren. “De jaarfeesten kunnen je bewust maken van de natuur om je heen, ze benadrukken dat jij daar als mens onderdeel van bent.”

Als afsluiting van Beltane springen de deelnemers onder luid gejoel over een vuur heen. Dit oude gebruik staat symbool voor vruchtbaarheid: wie de sprong durft te wagen, is gezegend met liefde en passie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons