Met een (h)eerlijk biertje op het terras

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vakantie, zonnetje, pilsje: met de oplopende temperaturen zitten de terrassen weer vol. Maar een glas bier heeft met een watervoetafdruk van 75 liter best wat impact op het milieu. We zetten vijf duurzame alternatieven voor het ‘gewone’ gerstenat op een rij.

1. Biertjes uit de zee of sloot

Een pilsje van zee-, gracht- of slootwater? Kunstenaar Henriëtte Waal (32) reed met haar zelfgemaakte duurzame Buitenbrouwerij van Amsterdam-West tot New York, om met lokaal aanwezig water bier te maken. Zo brouwde ze een 'Sloterplas Blond' en maakte ze een ‘zeebiertje’ in het kader van het Oerol festival op Terschelling. Naast het gebruiken van verschillende watersoorten was Waal ook creatief met andere ingrediënten: ze gebruikte onder andere lokale aardappelen in plaats van graan als bitterstof.

2. ‘Pais Tropical’, gebrouwen op zonnestroom.

Investeer in zonnepanelen en krijg je investering terugbetaald in bier, inclusief rente. Brouwerij Oedipus Brewing riep haar klanten op om via het crowdfundingsplatform ZonnepanelenDelen te investeren in een zonnedak voor op hun brouwerij. De actie was succesvol en op 15 juli was het 'zonnebiertje' en feit. De Amsterdamse brouwerij probeert met hun brouwsels ‘zo min mogelijk impact op het milieu te hebben.’ Naast het gebruiken van zonnestroom probeert ze zo biologisch mogelijk te brouwen en doet ze onderzoek naar ‘verduurzaming van het verpakkingsmateriaal’, zo vertelt Tristan Spits, directeur van Oedipus, aan Duurzaam Bedrijfsleven.

3. Biertje uit de hemel

'Hemelswater:Code Blond'. Foto:Facebook/Hemelswater

Terwijl de hevige regenval van het afgelopen voorjaar voor veel mensen een last was, geeft Bierbrouwerij de Prael uit Amsterdam een positieve draai aan alle nattigheid. De brouwerij ving de regen op in tonnen, om het vervolgens te verwerken in een bitter blond biertje: ‘Hemelswater: Code Blond’. Door nuttig gebruik te maken van overtollig water kan je op duurzame wijze je watervoetafdruk verkleinen. Volgens de makers van het goudgele nat is regenwater zelfs nog gezonder dan ‘gewoon’ water, waar vaak medicijnresten in achterblijven.

4. Beercycling

Moet jij ook vaak naar de WC nadat je een paar pilsjes hebt gedronken? Het Deense festival Roskilde besloot festivalurine op een wel heel bijzondere manier te recyclen. Het initiatief ‘Van pis naar pilsner’ houdt in dat 25.000 liter urine van festivalbezoekers wordt opgevangen, om het vervolgens te gebruiken als bemesting voor gerst. Van dit gerst kan dan weer nieuw bier gemaakt worden. De grote hoeveelheden urine zouden een negatief effect hebben op milieu en rioolstelsel. Met waterbesparing en urineopvang slaat het festival dus twee vliegen in een klap. In 2017 zal, als alles naar plan verloopt, het 'gebeercyclede' drankje te verkrijgen zijn op het festival. 

5. Red de aardappel

In Nederland wordt jaarlijks 340 miljoen kilo aardappels verspild. Dit heeft verschillende redenen zoals overconsumptie, maar ook bijvoorbeeld ‘schoonheidsfoutjes’. Om deze voedselverspilling tegen te gaan lanceerde Instock, een restaurant dat onverkocht Albert Heijn-eten serveert, het eerste Nederlandse biertje van reststromen: Pieper Bier. Volgens Instock vindt 42 procent van alle voedselverspilling thuis plaats, en daarom roepen zij mensen op om altijd eerst te ‘kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit.’ 

[[{“fid”:”49483″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Instock Pieper Bier”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Zie je een pilsje van urine of slootwater toch niet echt zitten? Dan zijn er gelukkig nog meer mogelijkheden om toch ‘verantwoord’ op het terras van een goudgele rakker te genieten. Ook in ‘standaard bier’ zit namelijk een groot verschil in duurzaamheid. Rank a Brand nam 32 nationale en internationale merken onder de loep: Gulpener kwam als beste uit de test.

Proost!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons