Achtergrond

Stapt Trump uit het klimaatakkoord van Parijs?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een functionaris van het Witte huis liet vandaag weten dat Trump, naar verwachting, zal aankondigen dat de VS zich terugtrekken uit het klimaatakkoord. Sinds hij president is, heerst er veel onduidelijkheid over de rol die Amerika in de toekomst zal vervullen als het aankomt op klimaatverandering. Jongerenvertegenwoordigers Martijn Visser (23) en Max van Deursen (21) zagen eerder dat de spanningen hoog opliepen tijdens de UNFCC Climate Conference in Bonn. 

Welke aanwijzingen zijn er dat Amerika uit het klimaatakkoord zal stappen?

'Het is opmerkelijk dat Amerika tijdens de onderhandelingen over het akkoord afgelopen week een delegatie van maar acht mensen heeft gestuurd. Dit is heel weinig als je bedenkt dat een klein landje als Nederland al met 12 mensen aan de onderhandeltafel zit. Dat een machtig en belangrijk land als Amerika maar acht mensen stuurt is gek, want je zou denken dat ze juist zelf met zoveel mogelijk mensen macht uit willen oefenen om een uitkomst te krijgen die voor henzelf ook gunstig is.

Dit hoeft natuurlijk niet een bewust statement te zijn om te laten zien dat ze ermee stoppen, anders hadden ze wel helemaal geen mensen gestuurd. Maar het laat wel zien dat Amerika er geen energie in wil steken.

Een andere aanwijzing is dat Trump erop aandrong dat vandaag de feiten op tafel moeten worden gelegd. Hij wil duidelijkheid over wat het betekent om deel uit te maken van het klimaatakkoord en hoe bindend de afspraken zijn die erin staan. Dit kan veel betekenen voor de koers van Amerika. Want als ze zich toch niet zo strikt aan de regels hoeven te houden, kan het zijn dat zijn adviseurs zeggen dat Amerika erin moet blijven.

Binnenkort vindt een belangrijke bijeenkomst plaats tussen Trump, zijn dochter Ivanka en de klimaatscepticus Scott Pruitt, waar over het akkoord wordt gesproken en wellicht de knoop doorgehakt zal worden.'

Wat zijn de consequenties als Amerika uit het klimaatakkoord stapt?

"Het gevaar bestaat dat er een sneeuwbaleffect ontstaat en andere landen ook uit het akkoord stappen of de afspraken niet meer serieus nemen. Want als de grootste vervuiler de regels aan zijn laars lapt, waarom zouden zij dan nog moeite doen? Bovendien zal het veel stof doen opwaaien vanwege de geschiedenis en discussie over de verschillen tussen arme en rijke landen. Die discussie zal waarschijnlijk weer oplaaien. Het Parijs Akkoord was een historisch moment, aangezien het de eerste keer was dat zowel arme- als rijke landen samen om de tafel zaten om afspraken te maken over ons klimaat. Trump kan dit nu tenietdoen door eruit te stappen.

Wat ook vervelend is, is dat als Amerika ervoor kiest om eruit te stappen, het nog 4 jaar duurt voordat ze echt uitgewerkt zijn. In die tijd kunnen Amerikaanse onderhandelaars nog steeds macht uitoefenen en de afspraken negatief beïnvloeden.

Voor de huidige onderhandelaars is het ook heel naar. Kun je nagaan hoe het moet voelen als jij je eerst 8 jaar lang met passie hebt ingezet voor het klimaat en vervolgens alles in één klap teniet wordt gedaan?

Wat het extra lastig maakt is dat Obama destijds veel heeft gelobbyd om het een akkoord te noemen in plaats van een verdrag, zodat het niet eerst nog langs het congres hoefde voor goedkeuring en hij in één keer kon beslissen dat Amerika meedeed. De keerzijde is echter dat Trump dit alles nu ook zelf met één handtekening kan wegvagen.'

Mocht Trump uit het akkoord stappen, is de kans op een groenere wereld dan verkeken?

'Het kan meevallen, de VS is maar één van de landen van het akkoord. Ze zijn weliswaar verantwoordelijk voor 30 procent van de emissies, maar het hangt er meer vanaf hoe de rest van de wereld reageert. Het kan een kans creëren voor andere leiders om op te staan. Ook zie je dat er verandering komt vanuit het bedrijfsleven, zij willen ook verduurzamen. Er is dus een economisch belang bij het klimaatakkoord en dat is een belangrijke factor. Zeker voor Trump.' 

Wil je meer informatie? Bekijk ook de vlog van de jongerenvertegenwoordigers.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons