Extreme hitte en regenval: onze eigen schuld?

07-08-2017
Door: OneWorld Redactie
Bron: Carbonbrief
Hittegolf
Foto: Flickr/ Vasilios Sfinarolakis
Zuid-Europa ging de afgelopen dagen gebukt onder de verzengende hitte van 'Lucifer'. Het aantal onderzoeken naar de rol van de mens bij het ontstaan van extreme weersomstandigheden neemt toe. De website Carbonbrief maakte een analyse van 140 studies en concludeert dat menselijke activiteit een belangrijke rol heeft gespeeld bij verschillende hittegolven.
Van ’t web – 

Om de analyse te illustreren maakte Carbonbrief een interactieve kaart die de locaties van onderzochte weergebeurtenissen weergeeft. Hierop wordt ook aangegeven of deze aan de mens toegeschreven kunnen worden en in hoeverre. In een onderzoek werd bijvoorbeeld gekeken naar de Koreaanse hittegolf van 2013. De kans dat deze plaatsvond door klimaatverandering was tien keer groter. Het recordaantal stormen op Groot-Brittannië in de winter van 2013 houdt daarentegen geen verband met menselijke invloed.

Nuance in klimaatdebat

Menselijke invloed op het klimaat, met name in de vorm van uitstoot van broeikasgassen die de aarde opwarmen, heeft in meer dan 60 procent van de onderzochte gevallen de kans op de weergebeurtenis - of de intensiteit ervan- vergroot. In het geval van hittegolven stijgt dit cijfer naar 85 procent. Klimaatverandering hoeft overigens niet de oorzaak te zijn, maar het kan wel in sterke mate bijdragen aan de opkomst van extreem weer.

De groeiende kennis in dit jonge onderzoeksveld kan duidelijkheid en nuance scheppen in het klimaatdebat, vooral op gebied van schuld en aansprakelijkheid. Er zal echter nog veel meer onderzoek moeten komen om hier een sterke basis voor te leggen. Carbonbrief zal daarom nieuwe onderzoeken blijven toevoegen aan de interactieve kaart.

Lees meer op de website van Carbonbrief.

Reacties