Achtergrond

Ambitieuze klimaatbeloftes in de VS

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dertien grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Microsoft, Google, Coca-Cola, Walmart en Apple, maken vandaag bekend dat ze 140 miljard dollar investeren in vermindering van de CO2-uitstoot. Dat heeft het Witte Huis aangekondigd.

De aankondiging komt in de aanloop naar de VN-klimaattop in december in Parijs. De bedrijven scharen zich achter een initiatief van de Amerikaanse regering om private bedrijven te betrekken bij de strijd tegen de klimaatverandering.

Behalve een investering van 140 miljard dollar in verlaging van de CO2-uitstoot, beloven de bedrijven en banken (Goldman Sachs en Bank of America) 1.600 megawatt extra hernieuwbare energie, financiering voor bedrijven die werken aan duurzaamheid en een vermindering van het waterverbruik.

Ontbossing
Computerfabrikant Apple, die in de VS al helemaal op hernieuwbare energie draait, belooft voor het einde van volgend jaar 280 megawatt extra schone energie via investeringen in Arizona, Californië, Nevada, North Carolina, Oregon en de Chinese provincie Sichuan.

Supermarktketen Walmart belooft onder meer voor 2020 de "netto ontbossing" in de toeleveringsketen tot nul te hebben teruggebracht. Koeriersbedrijf UPS wil minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en belooft extra te investeren in energiezuinigheid en schone technologie voor auto's en vrachtwagens.

Behalve de eerder genoemde bedrijven, doen ook Alcoa, Berkshire Hathaway Energy, Cargill, General Motors en PepsiCo mee. Het Witte Huis verwacht deze herfst opnieuw te kunnen komen met een lijst bedrijven die zich achter het klimaat-initatief scharen.

Zonnepanelen
Ook Hillary Clinton doet klimaatbeloftes. De presidentskandidaat wil dat alle Amerikaanse huishoudens en bedrijven voor 2027 draaien op hernieuwbare energie. Ze wil onder meer investeren in 500 miljoen zonnepanelen. Dat zegt ze in een gisteren gepubliceerde campagnevideo.

Tijdens een bijeenkomst in Iowa kondigde Clinton gisteren enkele stevige doelen aan. Ze wil een groei van 700 procent op het gebied van zonne-energie. De transitie naar duurzame energie moet deels bereikt worden met gunstige belastingmaatregelen voor de industrie. Die maatregelen zouden ook windenergie en ander vormen van duurzame energie moeten stimuleren.

Ze liet zich echter niet uit over zeer enkele controversiële onderwerpen, zoals de pijpleiding Keystone XL. Die pijpleiding moet teerzandolie uit Canada door de Verenigde Staten transporteren. Ook sprak ze zich niet uit tegen fracking, een methode om schaliegas vrij te maken.

Minder sceptisch
Volgens de Clinton-campagne zijn de gisteren bekendgemaakte plannen slechts een globale aankondiging. In de loop van de campagne zullen er meer details volgen.

Amerikaanse kiezers zijn de afgelopen jaren steeds minder sceptisch over het klimaat geworden. Uit een in december verschenen opiniepeiling van herverzekeraar Munich Re, bleek dat 80 procent van de Amerikanen ervan overtuigd is dat het klimaat verandert. Eenenzeventig procent denkt dat een grotere nadruk op alternatieve energiebronnen de effectiefste manier is om de klimaatverandering te vertragen.

foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons