Achtergrond

Innovatie staat centraal op het Connected Development Festival

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op de vraag hoe de dag tot nu toe was verlopen, benadrukte een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken het grote aantal invalshoeken waarmee innovatie werd bekeken. Inderdaad, innovatie, klonk overal door. Zo werd innovatie gezien als motor van de vooruitgang of als baken van optimisme in een beroepssector die steeds vaker met cynische reacties wordt begroet.

Connected Development Festival - Foto: Gabriela HengeveldFoto: Gabriella Hengeveld

Gezien het grote aantal parallel lopende workshops en lezingen was het mogelijk om een sterk geïndividualiseerd programma te volgen. Toch klonken overal terugkerende thema’s door. Zoals bijvoorbeeld de vluchtelingenproblematiek en het aid&trade-beleid in de ontwikkelingssector. Hoe kan het ook anders, gezien het actuele karakter en gezien de sterk uiteenlopende reacties die deze thema’s oproepen. Maar ook data-activisme en de inzet van Big Data kwamen vaak terug. Zo legden onze eigen OneWorld-journalisten Ellen de Lange en Winny de Jong in een workshop uit hoe je met data je verhaal kunt verrijken.

Tijdens de workshop bleek het opvallend makkelijk om het probleem op te lossen.

Wicked problem?
Bij een workshop over inclusive business, gegeven door Partos werkgroep ‘Leave no one behind’ en Wicked Problems Plaza, werd er een rollenspel gespeeld. Hierin moesten vertegenwoordigers van boeren, NGOs, bedrijven en overheden met elkaar in gesprek gaan om er voor te zorgen dat gemarginaliseerde groepen niet langer buiten de boot vallen in de wereldeconomie. Dit probleem werd voorgesteld als een “wicked problem”: een probleem dat radicaal nieuwe denkwijzen nodig heeft om opgelost te kunnen worden. Tijdens de workshop bleek het opvallend makkelijk om het probleem op te lossen. Bleken de deelnemers niet in staat om de wereld realistisch na te spelen? Of toonden zij aan dat dit soort problemen wel degelijk op te lossen zijn? We hopen op het laatste.

Drone op maat
Ook was er workshop over het positief gebruiken van drones, gegeven door Setup. Hierin werden de deelnemers gevraagd om een drone te ontwerpen voor grote, en iets minder grote, problemen. Wat dacht je van een drone met hittesensoren die in mensenmassa’s mensen kunnen opsporen wiens besmettelijke ziekte een acute bedreiging vormt voor de anderen? De fantasie kreeg de vrije loop. Zelf hielp ik mee aan een drone die bange katten uit bomen zou kunnen halen. Zo kreeg ieder probleem een drone op maat.

Babah Tarawally - Foto: Gabriela HengeveldFoto: Gabriella Hengeveld

Graadmeter
Het viel op dat er veel mensen naar het festival kwamen die niet voldeden aan het stereotype van ontwikkelingswerker. Zo bleken er veel sociale ondernemers aanwezig en dat zorgde voor een interessante mix aan invalshoeken. De dag bleek een graadmeter voor de ontwikkelingssector, die momenteel sterk verandert, om maar niet te zeggen zich: ontwikkelt. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons