Groen of grijs?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Chips kan niet light zijn. Zalmforel bestaat niet en boter blijft vet. Ook als u denkt dat u echte groene stroom heeft, is dat waarschijnlijk niet zo.’ Zo luidde het begin van de advertentie van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) die dinsdag in verschillende kranten verscheen. De energieleverancier wil met de advertentie duidelijk maken dat veel mensen denken groene energie te hebben, maar dat dit waarschijnlijk niet het geval is. OneWorld vraagt zich af: Wat moet de duurzame consument nu?

“We willen de consument duidelijkheid geven over de herkomst van groene energie”, licht directeur Harald Swinkels van de NLE aan de telefoon toe. Er wordt er in Nederland niet genoeg groene stroom opgewekt om aan de vraag van consumenten te voldoen. Daarom wordt door sommige energiemaatschappijen grijze energie groen ‘gemaakt’ door certificaten te kopen.

Dit gaat als volgt: Groenestroomproducenten van over heel de wereld ontvangen deze zogenaamde Garanties van Oorsprong-certificaten. Nederlandse bedrijven -de een meer dan de ander- kopen ze op, om zo groene stroom te kunnen verkopen. Omdat er in een aantal Europese landen, bijvoorbeeld Noorwegen, al veel groene energie wordt opgewekt, is de wereldwijde vraag relatief klein. Hierdoor is de prijs van de certificaten laag.
Dit is volgens Swinkels bezwaarlijk omdat er volgens hem in Nederland meer geïnvesteerd moet worden in groene energie. De certificaten die in het buitenland gekocht worden kosten volgens de NLE per huishouden €1,44. Swinkels: “Maar het verschil tussen groene en grijze energie is geen €1,44, het zou meer waard moeten zijn omdat de Nederlandse vraag groot is.”.

Dit is geen nieuws. Begin januari dit jaar zorgde de uitzending van Kassa Groen over groene stroom ook voor veel ophef. In de uitzending erkent energiemaatschappij Nuon dat ze te onduidelijk zijn over de echtheid van groene stroom. De NLE brengt dus geen nieuws met deze advertentie. Swinkels geeft toe dat de advertentie niet enkel bedoeld is voor opheldering: “We willen transparant zijn, maar een leuke bijkomstigheid zou natuurlijk zijn als de consumenten naar ons overstappen.”

Groen groener groenst
Moeten we overstappen naar de NLE? Door al die certificaten, bedrijven en producenten ziet de duurzame consument door de grijze bomen het groene bos niet meer. Ilse Steenbergen, woordvoerder van energiemaatschappij Essent adviseert: “Het belangrijkste is te kiezen voor een product dat bijdraagt aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland.”. Woordvoerder Ton Boon van Nuon, maakt het nog moeilijker en zegt: “Je moet zo weinig mogelijk energie gebruiken, want de groenste energie is de energie die je niet gebruikt.”.

Daar is Peer de Rijk, directeur van het World Information Service of Energy (WISE) het mee eens, maar hij ziet in dat dit niet voor elke Nederlander mogelijk is. Daarom sluit hij zich aan bij Essent: “In Noorwegen zijn certificaten weinig waard omdat daar de meeste stroom al groen is, en er niet veel vraag naar is. Hierdoor wordt het niet gestimuleerd om meer groene energie te produceren. Als jouw groene stroom uit Nederland komt weet je zeker dat je stroom groen is en vermijd je het hele ‘certificatenverhaal’”.

Wil je weten hoeveel procent energie jouw leverancier uit bijvoorbeeld waterkrachtenergie of uit kernenergie haalt, dan bekijk je de vergelijking op Groene Stroom Ja Graag. Hierop worden alle wettelijke verplichte stroometiketten door WISE vergeleken. De Rijk licht toe: “Een supermarkt kan een hele leuke biologische kip in de etalage leggen, maar als er in de supermarkt 95 procent aan plofkip ligt, is deze supermarkt niet echt ‘groen’ te noemen”.

Grijze NLE
Uit de Groenestroomchecker blijkt dat de ‘groene stroom’ van NLE niet groen te noemen is. NLE levert groene energie die voor minder dan 80 procent in Nederland geproduceerd is. Volgens Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) zijn Windunie en Greenchoice de groenste energiemaatschappijen.

Ideale wereld
Volgens de NLE zou de politiek meer aandacht aan groene energie moeten besteden. Dit is na het plaatsen van de advertentie gelukt. De Tweede Kamer wil verduidelijking over  het systeem waarmee bepaald wordt of groene stroom groen is. Swinkels: “In de ideale wereld zouden alle EU-landen de netten aan elkaar moeten knopen. Uit Spanje komt dan zonne-energie, uit Duitsland windenergie en uit Nederland aardgasenergie. Zo zou er altijd groene energie kunnen zijn.”.

De Rijk vindt dat het niet meer mogelijk moet zijn om certificaten te kunnen kopen. “Beter is het om de Nederlandse bedrijven op alleen Nederland te laten focussen  en in groene energie in Nederland te investeren. De groene stroom zal dan een tijdje duur zijn aangezien er in Nederland niet veel wordt opgewekt, maar hierdoor biedt je de consument wel de transparantie waar behoefte aan is.”
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons