Goedkoop filter zuivert water van giftig arsenicum

25-10-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Het in Nederland gevestigde Institute for Water Education van de VN-organisatie Unesco presenteerde de waterfilter onlangs in Parijs. Vorig jaar won de vinding al een Nederlandse innovatieprijs.

 

Dagelijks kan de 'familiefilter' zo'n 100 liter water zuiveren, goed voor 20 consumenten. Na een jaar moet het zand worden vervangen. 

 

Onderzoekers hebben de waterfilter in Bangladesh getest. In dat land is het probleem het grootst; zo'n 30 miljoen mensen gebruiken door arsenicum vervuild water. Maar ook in landen als India, Argentinië, Chili, China, Ghana, Hongarije en de Verenigde Staten drinken veel mensen met arsenicum besmet water. De stof kan kanker en huidziekten veroorzaken.

 

Arsenicum komt in het drinkwater als gevolg van geologische processen maar ook door menselijke activiteiten als mijnbouw en verbranding van steenkool, dat arsenicum bevat.


Zand


Volgens de onderzoekers is het filter goedkoop te produceren omdat ze gebruik maken van een bijproduct van waterzuiveringsbedrijven. 'In veel fabrieken in de wereld gebruikt men zand om ijzer uit het water te halen. Dit ijzerhoudende zand blijkt nu heel goed in staat om arsenicum op te nemen', aldus onderzoeksleider Petrusevski.

Volgens hem hebben partnerorganisaties van Unesco-IHE in Bangladesh prototypen gemaakt voor minder dan 30 euro per stuk. Massaproductie kan de kosten verder beperken. 'Daarvoor zijn geen chemicaliën of energievoorraden nodig, dus de totale kosten voor de zuivering kunnen laag blijven.'

Unesco-IHE gaat samenwerken met de Bengaalse partners om de distributie te organiseren. Bovendien krijgen lokale mensen training in beheer en onderhoud van de filters en wordt hen geleerd hoe ze het vervuilde zand op een verantwoorde manier kwijt kunnen.

 

 

 

LaagdrempeligIris Harteveld, project-officer voor Bangladesh en Indonesië bij gezondheidsorganisatie Simavi, is nog voorzichtig in haar reactie. 'Ik trek de techniek niet in twijfel, maar de vraag is op welke schaal dit kan worden toegepast en of een lokale gemeenschap de kosten ervan kan dragen.' Simavi voerde in 2004 campagne tegen arsenicum in het drinkwater.

 

 

 

 

Arsenicum.nl

IHE

 

Reacties