Geur helpt herkomst van hout vast te stellen

06-01-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat is de verwachting van Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse onderzoekers. Het onderzoek naar de elektronische 'neus' die de geuren registreert, is nog in de beginfase. Maar binnen vijf jaar verwacht Glen Murphy, een bosbouwwetenschapper aan de Amerikaanse Oregon State University, met behulp van combinaties van 25 aroma's zo'n 33 miljoen boomstammen te kunnen 'geurmerken'.

'Ons ideaal is het traject van boom tot tafel te kunnen herleiden. Zover willen we gaan. Een geur is als een vingerafdruk', aldus Murphy tegen het internationale persbureau AP.

Jaarlijks worden wereldwijd tussen vijf en vijftien miljard bomen geveld. Vervoer en bewerking zijn vrij kostbaar. Volgens Murphy heeft het geursysteem diverse voordelen voor de houtproducenten en -handelaren. Hoe meer informatie over het soort hout beschikbaar is, des te efficiënter de productie in zagerijen. Zeer gewild hout kan sneller worden getraceerd. Illegale houtkap wordt bovendien gemakkelijker te bestrijden, aldus Murphy.

Certificatie transparant

Als de productieketen beter in kaart kan worden gebracht, wordt de certificatie van duurzaam geproduceerd hout transparanter. Houthandelaren kunnen het 'eerlijke hout' gemakkelijker aan de man brengen.

De technieken om hout te etiketteren hebben tot nu toe nog weinig resultaat geboekt. Plastic en metalen etiketten hebben voor problemen gezorgd in houtmolens en zagerijen. Identificatie met behulp van radiofrequenties blijkt zeer kostbaar.

In de voedingsmiddelenindustrie wordt al langer gewerkt met geurdetectie. Daarmee wordt onder meer de versheid van producten vastgesteld.

Goedkoop maar sterk

Behalve goedkoop zullen de aroma's volgens Murphy vooral ook sterk moeten zijn om weerbarstige klimatologische omstandigheden, vervoerscondities en verwerkingprocessen te overleven.

Juist omdat de houtindustrie profijt kan hebben van aroma tagging hoopt Murphy behalve op fondsen van de Amerikaanse overheid ook op donaties van Amerikaanse houtproducenten om verdergaand onderzoek naar geurdetectie te doen.

Reacties