Achtergrond

Fietsend de wereld over voor klimaatstorytelling

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het moment dat Morgan en Garrett besluiten een fietsexpeditie van zes maanden richting de COP21 te maken, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Morgan: “Het was toen ik zestien was en ik een boek over de teerzanden in Canada las, ook wel bekend als de smerigste olie in de wereld. De impact op de inheemse volken deed mijn hart breken. Dat was het een begin van een proces waarbij ik mij als persoon in een groter geheel plaatste en ging realiseren wat ik kon nalaten.”

De Route

Inmiddels zijn ze beiden afgestudeerd aan de universiteit, een koffer aan kennis van milieuvraagstukken en een grote liefde voor storytelling nemen ze tijdens hun reis mee. Dat actie niet resulteert uit het lezen van boeken, was het startschot voor deze expeditie. Garrett: “Als ik deel kan uitmaken van het geheel, door foto’s en verhalen te gebruiken om mensen met elkaar in verbinding te brengen en klimaatverandering in kaart kan brengen, dan is dat een hele waardevolle manier om deze zes maanden door te brengen”.

Ik heb pijn in mijn benen, arm en onderrug

Fietsend de weg trotseren
Het fietsen is niet zonder complicaties: een kapotte band, lange afstanden, bergen, het weer en de soms moeizame zoektocht naar een couchsurfer die ze een dak boven het hoofd kan geven. Morgan: “Ik heb pijn in mijn benen, arm en onderrug”. We barsten allen in lachen uit, de dag hiervoor hebben ze in een dag tachtig km gefietst met zware bepakking, vergezeld door Hollandse regen. De dag daarvoor en die daarvoor óók. “Het is niet altijd even makkelijk, maar wij kunnen de kwetsbaarheid die het met zich mee brengt waarderen. Als wij na het afleggen van 10.000 km in Parijs aankomen dan zijn wij gesterkt door de reis, elke kilometer draagt bij aan dat gevoel, dat wij daar niet zomaar even heengaan.”

de fietsers

Verhalen delen door storytelling   
Onderweg streven ze ernaar in aanraking te komen met verschillende mensen die een verhaal willen vertellen over de impact van klimaatverandering op hun leven. Hun blog Climate Journey licht deze verhalen uit. In Canada ontmoetten ze de lokale bevolking die misschien de consequenties onder ogen moet zien van de aanleg de 4,600 km lange Keystone XL pijpleiding voor olietransport (die president Obama recentelijk met een veto heeft verworpen), maar ook mensen die fracking in hun eigen omgeving ondervinden. Ze hopen de verhalen en foto’s te kunnen exposeren tijdens de twee weken op de COP21, maar dat zijn nog ideeën die in ontwikkeling zijn.

Succes tijdens COP21
De COP21 trekt jongerendelegaties van verschillende landen aan, Morgan en Garrett vormen twee van de drieëntwintig jongeren uit de Verenigde Staten. Wat is hun definitie van succes tijdens de COP21? “Een overeenkomst voor een grotere afname van CO2, financiën voor landen die als eerste worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering en financieel grotere steun voor adaptatie en implementatie van nieuwe, duurzame energiebronnen, zouden doelen zijn die grote verandering teweeg kunnen brengen. Als dit ook juridisch bindend kan worden, dan mag er gesproken worden van een zekere vorm van succes. Het grootste succes ligt echter in actie ondernemen, niet over tien jaar maar nu. Maar voor ons is succes in Parijs niet alleen de uitkomst van de conferentie zelf, wij ervaren ook succes door deel uit te maken van de beweging”.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons