Energie

mijnwerker vs
Van ’t web – De kolenindustrie gaat ten onder terwijl de duurzame energiesector floreert. Kunnen mijnwerkers overstappen? Niet dankzij Trump's beleid.
Van ’t web – India wil vanaf 2030 uitsluitend elektrische voertuigen verkopen. Hoge prijzen, slecht beleid en een gebrek aan oplaadstations bemoeilijken groei.
biomassa in de vorm van houtsnippers
Opinie – Biomassa als duurzame energiebron gebruiken, is hard nodig om aan internationale klimaatafspraken te kunnen voldoen, meent Jaap Kiel van ECN.
Actueel – Meer dan 250 burgemeesters in de VS willen hun steden in 2035 volledig laten draaien op duurzame energie.
Ed Nijpels over het Energieakkoord
Actueel – VVD-coryfee Ed Nijpels had graag een kabinet gezien met GroenLinks erin. “Ze hebben verstandige ideeën als het om klimaat gaat.”
Nieuws – Shell ziet niets in het voorstel van een groep aandeelhouders om een duurzame koers uit te zetten
kolencentrale
Nieuws – Energiebedrijf Engie wil geen kolen meer stoken in de kolencentrale in Rotterdam. "We willen een snelle overstap naar biomassa."
Actueel – De zestien bedrijven die de oproep doen hebben samen een beheerd vermogen van 2800 miljard dollar.
Actueel – Het is een belangrijk signaal richting de nieuwe president Donald Trump, die vooral wil inzetten op fossiele brandstoffen.
Fracking
Schaliegas
Actueel – Volgens een krantenartikel uit 1917 was het ondenkbaar dat bewoners van de aarde in 2017 nog steeds dezelfde energievoorziening zouden gebruiken.
Houtsnippers
Achtergrond – Biomassa is naast wind - en zon energie een van de manieren om hernieuwbare energie op te wekken. Maar hoe groen is dit?
zonnepanelen steeds duurzamer en goedkoper
Onderzoek – Het opwekken van zonne-energie wordt steeds beter en goedkoper en het maken van de panelen nu ook.
Nieuws – Net op het moment dat Donald Trump de steenkoolindustrie in de VS nieuw leven wil inblazen, doet bovenbuur Canada precies het omgekeerde.
Reportage – Revolusolar brengt een zonnerevolutie teweeg in Rio de Janeiro. Niet alleen op duurzaamheidsgebied, maar ook als verzet tegen energiebedrijf Light.
Actueel – De Amerikaanse regering heeft plannen voor windmolenparken op zee. Er moet een windpark komen, van 86 gigawatt of stroom voor 23 miljoen gezinnen.
Van ’t web – Nederlandse ontwikkelingen op duurzame energie lopen vast, zo meldt een rapport van EnTranCe.
Wiebe Wakker reist met elektrische auto naar Australië
Wiebe Wakker doet voor OneWorld verslag van zijn zoektocht naar stopcontact en bed. Hij hoopt zo uiteindelijk in Australië te belanden.
Rapport – Landen zoals Bangladesh, Jordanië en Kenia zijn koploper op het gebied van groene financiering die essentieel is voor duurzame ontwikkeling.
André Kuipers ambassadeur Nationale Energiedialoog
Actueel – Weet jij hoe we straks onze huizen schoon verwarmen of vind je dat iedereen straks elektrisch moet rijden? Grijp je kans en vertel jouw ideeën aan de overheid tijdens de Nationale Energiedialoog. Ambassadeur André Kuipers bijt het spits af.
De NDSM-werf heeft de wind nog niet helemaal mee
Achtergrond
Achtergrond – Steeds vaker werken bedrijven en burgers samen om duurzame energie op te wekken Een goede ontwikkeling zou je denken. Toch werkt niet iedereen mee.
Windmolens op zee
Nieuws
Nieuws – Nog nooit investeerde Europa zo veel in windmolens op zee. Afgelopen jaar bleek een verdubbeling ten opzichte van 2014.
kansen voor duurzame energie
Actueel – Hernieuwbare energie groeit volgens de directeur van Irena veel sneller dan eerder werd aangenomen. "Momenteel is duurzame energie goed voor 30 procent van alle geïnstalleerde capaciteit, het grootste aandeel van welke energiesoort ook."
Het 'city light alarm' in Ghanese wijk: er is elektriciteit
Reportage – Vraag een willekeurige Ghanees naar de algemene problemen van zijn land en hij zal ‘dumsor’ benoemen. Dit is het fenomeen van inconsistente aanwezigheid van elektriciteit en een samensmelting van dum (uit) en sor (aan).
kerncentrale in Doel
Achtergrond – ‘Britten sluiten over 10 jaar de vuilste kolencentrales’ kopte NRC Handelsblad eind vorig jaar. Helaas had dat goede nieuws een donker randje.
kolencentrales zijn niet bepaald milieuvriendelijk
Opinie – De ING mag zich best wat bescheidener opstellen als het gaat om het uitstralen van duurzaamheid, vindt Evert Hassink van de Eerlijke Bankwijzer.
Abonneren op