‘El Niño kan gevaar zijn voor voedselzekerheid Afrikanen’

22-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Dat stelt een studie van internationale wetenschappers die dinsdag is gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.


Een El Niño treedt op wanneer het water rond de evenaar in het oostelijk deel van de Stille Zuidzee warmer is dan gemiddeld. Ook treden grote luchtdrukverschillen op. Het fenomeen leidt tot grote weersveranderingen.

 

De wetenschappers onderzochten zowel de oogstgegevens in Afrika tussen 1963 en 2003 als de patronen van El Niño in de afgelopen decennia. Zij concluderen dat El Niño behoorlijke effecten heeft gehad op de oogsten in Afrika.

Door veranderingen in de neerslag waren de oogsten voor maïs en graansoorten in zuidelijk Afrika tijdens El Niño zo'n 20 tot 50 procent minder dan in andere jaren. Ook in westelijk Afrika viel de oogst lager uit. In het noordwesten van Afrika constateerden de wetenschappers een toename in de productie van de tropische graansoort sorghum en aardnoten.

Alternatieve gewassen

Volgens de onderzoekers komt het verschil in de oogstcijfers voor maïs tussen El Niño-periodes en andere jaren neer op een hoeveelheid voedsel, waarmee 20 miljoen mensen een jaar lang van voedsel hadden kunnen worden voorzien. Het verschil in oogst voor rijst, aardnoten, gierst en sorghum bij elkaar opgeteld, had zo'n 2 tot 3 miljoen monden kunnen voeden.

De wetenschappers adviseren dat het gevaar voor de voedselzekerheid kan worden verminderd door onder meer het planten van alternatieve gewassen, veelzijdig gebruik van dezelfde grond en meer irrigatie.

 

In 1972-1973, 1982-1983 en 1997-1998 traden sterke El Niño's op. Volgens wetenschappers treedt er elke vier tot zeven jaar een El Niño op. Een deel van hen vreest dat de opwarming van de aarde ertoe leidt dat het weersfenomeen vaker en heftiger zal optreden.

 

 

 

Reacties