Eerste grootschalige CO2-opslag in de maak

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met de steun van de Europese Commissie kan de grootste elektriciteitscentrale in Engeland een project op poten zetten waarbij CO2 wordt opgevangen en opgeslagen onder de Noordzee. Europa trekt er 300 miljoen euro voor uit, werd vandaag bekendgemaakt.

Carbon Capture and Storage of CCS wordt vaak voorgesteld als een van de mirakeloplossingen tegen de klimaatverandering. De techniek zou het mogelijk maken om erg vervuilende energiebronnen zoals steenkool te blijven gebruiken, door de CO2-uitstoot op te vangen en in de grond op te slaan.

De nieuwe fabriek die er met het Europese geld komt, wordt uitgerust met CCS-technologie en wordt neergezet op het terrein van Drax in Yorkshire, de grootste elektriciteitscentrale in Engeland. Eens in werking, zal de centrale 630.000 gezinnen van elektriciteit voorzien.

De CO2 die daarbij vrijkomt wordt voor 90 procent opgevangen en via pijpleidingen diep onder de bodem van de Noordzee afgevoerd en daar opgeslagen.

White Rose
Het project dat naar de naam White Rose luistert, is het eerste grootschalige CCS-project in de Europese Unie. Het geld is afkomstig uit het Europese NER300-programma, een fonds dat door de Europese Commissie werd opgezet om energieprojecten met lage impact aan te moedigen.

"Het is een sterk signaal voor CCS in Europa", zegt Leigh Hackett van White Rose die verheugd is over het nieuws. "CCS is een belangrijke technologie om schone, betrouwbare en betaalbare energie te verschaffen."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons