Een huis van autobanden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Aardehuis is de naam die ik voor onze huizen heb verzonnen,” vertelt initiatiefnemer Paul Hendriksen. “Het leuke is dat deze naam in heel Nederland wordt overgenomen, als de Nederlandse variant van Earth-ships. Ik verwacht elk moment een belletje van Van Dale.” Grapje of niet, hij zou zomaar gelijk kunnen krijgen.

Aardehuizen
Het concept van Aardehuizen, of Earth-ships zoals ze in het buitenland bekendstaan, komt oorspronkelijk uit Nieuw-Mexico. De Amerikaan Mike Reynolds begon met de ambitie om een duurzaam huis te bouwen dat alleen gebruikmaakt van natuurlijke energiebronnen en bouwbaar is zonder bouwervaring. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van Earthship Biotecture, een bedrijf gespecialiseerd in Earth ships. De huizen bestaan meestal gedeeltelijk uit geïsoleerde autobanden en muren van natuurlijke constructies, zoals leem.

De drieëntwintig geplande huizen in Olst zijn uniek in hun soort, de enige ecowijk in Nederland en daar is natuurlijk ook een naam voor nodig.
 

De Aardehuizen worden gebouwd op basis van zes uitgangspunten. Een laag energieverbuik, een eigen watervoorziening- en zuivering, geen aansluiting op het riool nodig, lage bouwkosten, uitmuntende energieprestatie en dit alles via een constructie die versmelt met het landschap.

Olst
Als alles volgens plan verloopt, zal de hele wijk er in 2013 staan. Gekozen is voor een groen stuk land in Olst, een dorpje in de buurt van Deventer. “Toen we in 2008 met het project begonnen, was Deventer onze eerste keus,”vertelt Hendriksen. “Maar de verkennende gesprekken met de gemeente verliepen heel stroef. De gemeente Olst was erg enthousiast en kwam met dit stuk grond.”

Procedures
Discussies met ambtenaren is Hendriksen inmiddels wel gewend. “Er zijn ongelofelijk veel details waar je mee wordt geconfronteerd als je zelf een huis bouwt. Met instanties van de overheid is het soms echt getouwtrek om tot een oplossing te komen. De watervoorziening was bijvoorbeeld een lastig punt. Naast de gemeentelijke procedures moeten we vaak zelf het wiel opnieuw uitvinden wat betreft isolatie, duurzame bouwconstructies en ga zo maar door.” 

aardehuis
Dak workshop in Olst

Workshops
Vrijwilligers en toekomstige huiseigenaren kwamen afgelopen zaterdag samen om elkaar te leren kennen, een update te krijgen en om enkele voorbereidende workshops te volgen.
“Al deze workshops staan in het teken van het bouwen van een aardehuis,”vertelt toekomstig Aardehuiseigenaar Else. “Je kan leren hoe je autobanden isoleert, waarvan de achtermuur wordt gemaakt. Of leem stampen, wat gebruikt wordt voor de andere muren. Ook is er een workshop dak maken en zijn we met een groepje aan het graven om een goed beeld van de bouwbodem te krijgen.”

Het echte werk
De bouwvergunning is bijna rond en vanaf juli kunnen de bouwvoorbereidingen beginnen, “Dan begint het echte werk,” vertelt Hendriksen. “Sommige toekomstige bewoners, waaronder ik, zullen op het terrein gaan wonen.” Medehuiseigenaar Karin gaat ook op het terrein wonen. “Op dit moment zitten we in Zaandam, maar na de zomer verhuizen we hierheen. Ons huis zal als een van de eerste worden gebouwd, wat betekent dat we er waarschijnlijk volgend jaar rond deze tijd al in kunnen.”

Introductiefilmpje van Earthship Biotecture

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons