Doorbraak: CO2-afvang wordt lucratief

03-01-2017 Bron: OneWorld
Ramkumar - Thermal City, expected a Supermoon, unfortunately couldn't catch that big guy/flickr.com
Indiase wetenschappers zijn succesvol gebleken in het afvangen van CO2 en het omzetten naar bakpoeder. De technologie zou CO2-afvang rendabel kunnen maken.
Actueel – 

Decennialang zuchtte de afvang van CO2 onder hoge kosten en lauwe steun bij beleidsmakers. De ondergrondse opslag van CO2 heeft te kampen met maatschappelijke weerstand. Nu lijken twee jonge Indiase scheikundigen van onderzoeksbureau Carbonclean een oplossing te hebben gevonden, zo meldt The Guardian. Zij hebben een efficiente technologie ontwikkeld om koolstofdioxide uit rookgassen te filteren. De CO2 kan dan in bruikbare stoffen worden omgezet.

Wereldwijde interesse

Het bijbehorende apparaat is als eerst geïnstalleerd bij een chemisch bedrijf in zuid India, in Tuticorin. De CO2 die uit de koolgestookte fabriek wordt afgevangen, wordt gebruikt om er natriumbicarbonaat (zuiveringszout) van te maken. Het is onder meer het werkzame bestanddeel in bakpoeder.

De directeur van Tuticorin Alkali Chemicals, Ramachandran Gopalan, zegt dat zijn chemisch bedrijf nu nog nauwelijks CO2 naar de lucht en het water uitstoot. 'Ik ben een businessman. Ik heb nooit nagedacht over het redden van de wereld. Ik heb gewoon een betrouwbare CO2-stroom nodig en deze technologie komt als beste uit de bus', zegt Gopalan, tegen BBC Radio 4.

Het bedrijf achter de nieuwe technologie, Carbonclean, denkt dat de wereldwijde uitstoot door CO2-afvang en hergebruik zo’n 5 tot 10 procent kan dalen. Vooral voor de zware industrie is rendabel hergebruik interessant. Hernieuwbare energie is in die sector voorlopig geen alternatief.

'We willen door kleinschalige projecten het risico van de nieuwe technologie verkleinen en het een normale commerciële optie maken', zegt Aniruddha Sharma van Carbonclean tegen The Guardian. Door met een subsidievrij CO2-hergebruik project te komen, is Carbonclean wereldwijde koploper geworden. Andere onderzoekers proberen plastic en brandstof uit CO2 te fabriceren.

Eindelijk is de race begonnen om CO2 in winst om te zetten, concludeert The Guardian. 

Cathérine Minczeles

Cathérine Minczeles is redactiestagiair bij OneWorld en student Journalistiek...

Lees meer van deze auteur >

Reacties