Achtergrond

Is dit de kledingindustrie van de toekomst?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De kleding-industrie is toe aan vernieuwing. Niet alleen loopt ze achter op het gebied van mens en milieu, maar ook op het gebied van innovatie. Deze designers laten met hun ontwerpen zien dat mode, techniek en duurzaamheid prima samengaan. 

De Dutch Design Week vindt plaats van 17 tot 25 oktober. Verspreid over zo’n tachtig locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. 

priciouswaste

Precious Waste
Plastic tasjes, wie wordt er niet gek van? Michelle Baggerman ging de uitdaging aan om van dit wegwerpartikel een hoogwaardig materiaal te maken. De slechte eigenschappen wist ze te verbeteren en de goede te behouden. Het leidde tot ‘Precious Waste’, een textiel dat is gemaakt van gebruikte plastic tassen die zijn gesponnen tot garens en vervolgens geweven. De tas is door puur handwerk getransformeerd tot een mooi sterk materiaal waar nieuwe tassen van kunnen worden gemaakt die veel langer meegaan. En dat zonder chemicaliën, verhitting of elektriciteit. De tassen zijn te zien in de ABN AMRO hotspot in het Ketelhuisplein. 

Your Future Is Here, the Post-Couture clothing store
We willen allemaal een duurzame en humane kledingindustrie die past bij onze waarden. Maar is dat ook mogelijk?  The Post-Couture Collective introduceert ’s werelds eerste kledinglijn, speciaal ontworpen om door moderne machines – denk aan 3d printers en lasersnijders –  geproduceerd te worden. Ontwerpen worden softwarematig afgestemd op de wensen van de klant. Vervolgens digitaal verkocht of gedeeld, en kunnen daarna lokaal geproduceerd worden in een wereldwijd netwerk van Makerspaces. De makers en bedenkers van deze technologie luiden een nieuw tijdperk in op het gebied van kleding-design, verkoop en productie. Waar? Kleine Berg 32A

futurefashion

Rethinking High Fashion Shoes 
WHAT IF we biofabricate our uppers? Dat is één van de vragen waarover schoenontwerper Kristel Peters zich buigt in haar project ‘Rethinking High Fashion Shoes’ voor KASK, School of Arts in Gent. Hierin exploreert zij de toekomst van schoenenmode binnen het idee van circulaire economie. 
Met haar onderzoek wil ze de mode- en schoenenwereld triggeren om ‘future proof’ te ontwerpen. Bewustwording staat centraal in de installatie. Het publiek ervaart live ‘Growing shoes’. Levende organismen bepalen het uiteindelijke ontwerp. De installatie omvat een levende groeischoen en mycelium proeven die ze als artiest bij het Myco Design Lab van Mediamatic in samenwerking met Officina Corpuscoli en de Universiteit Utrecht ontwikkelt. Te zien in het Klokgebouw, nummer 50. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons