De prijs van water (5)

22-03-2007
Door: Cor Doeswijk
Bron: Wereldomroep

 

In Colima in Mexico regent het vijf maanden per jaar. Dat is minder dan tien jaar geleden. De bewoners van de stad, gelegen ten noorden van de bekende badplaats Acapulco, maken zich steeds meer zorgen over hun toegang tot water.

 

De oplossing die de autoriteiten hebben gekozen, is een korte termijnoplossing: dieper boren om meer grondwater op te pompen. Iedereen begrijpt dat dit niet meer dan een tijdelijke oplossing kan zijn en de verwachting is dat deze watervoorraden over vijftien jaar zijn uitgeput. Het is dus nodig om te zoeken naar nieuwe plannen, ideeën en initiatieven om de toekomstige watervoorziening in Colima veilig te stellen.

 

Regenwater

 

De Universiteit van Colima heeft niet stil gezeten. Het Centrum voor Milieubeheer van de universiteit nam het voortouw in de zoektocht naar alternatieven. De directeur van het centrum, Fransisco Javier Cárdenas, benadrukt dat er veel meer energie moet worden gestoken in de opvang van regenwater.

 

Regenwater is van betere kwaliteit dan grondwater, dat wordt vervuild door landbouwzout en chemicaliën. Bovendien is het vaak pas drinkbaar na toevoeging van chloor. Opvang van regenwater hoeft bovendien niet kostbaar te zijn.

 

De universiteit heeft een systeem van waterreservoirs aangelegd in de bergen rondom de Colima. Filters vangen het afval op en het opgeschoonde water stroomt naar de stad. Eenmaal bezonken, gaat het water naar een iets lager gelegen tank.

 

Het gaat om een eenvoudige constructie met een dak van zo'n 72 vierkante meter waarin zo'n 80.000 liter water kan worden opgevangen. Dit is voldoende om de groenvoorzieningen op de campus het hele jaar door van water te voorzien, én voor de sanitaire voorzieningen. Dit water is ook relatief koel en een prima alternatief voor airconditioning.

 

Pioniersrol

 

Volgens de decaan van de faculteit Weg- en Waterbouwkunde van de Universiteit van Colima, Franscisco Javier Guzman, is dit systeem ook goed geschikt voor watervoorziening elders in de regio. De universiteit kan hier een pioniersrol vervullen.

 

De kern van het plan is dat wateropvang een structureel onderdeel wordt van stedelijke ontwikkeling. Straten, daken en andere ruimten in de stad dienen consequent te worden gezien als plekken waar je water kunt opvangen.

 

Dit vereist een andere visie van autoriteiten en stedelijke bewoners op het gebruik van regenwater. Water moet opnieuw worden gewaardeerd. Lokale media, waaronder radiostations, kunnen een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van die nieuwe visie op water. Het universitaire radiostation Universo FM, een partner van Radio Nederland Wereldomroep, is één van de stations die een voortrekkersrol probeert te spelen in dit debat.

 

Dit artikel is - met toestemming - overgenomen van de Wereldomroep.

 

Waterdossier Wereldomroep

Reacties