De groenste dag van je leven

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op de mooiste dag van je leven teken je voor een duurzame relatie met je geliefde. Dat spreek voor zich. Maar dat de dag zelf ook een duurzaam tintje krijgt is nog verre van vanzelfsprekend. Daar wil Susan Overakker (29) – alias Sustainable Susan – verandering in brengen.

Onlangs ben je zelf in het ecovriendelijke huwelijksbootje gestapt. Hoe kwam je op het idee?
“Duurzaamheid is mijn passie. Toen ik op een mooie berg, net buiten New York, ten huwelijk werd gevraagd kozen mijn vriend en ik dan ook voor een duurzame, klimaatneutrale bruiloft. In de VS waar we destijds woonden al heel gewoon, maar in ons land nog vrij onbekend. Terug in Nederland zijn we aan de slag gegaan en hebben we alles uitgezocht en geregeld.”

Duurzaam trouwen, wat komt er allemaal bij kijken?
“We hebben de bruiloft van begin tot eind duurzaam georganiseerd. Voor de ringen hebben we gezocht naar oud goud in de familie. Ze bestaan nu uit een kroon van m’n moeder, een bedeltje van m’n oma, een armbandje van een zus en een ring van een clubgenootje. Dat hebben we laten omsmelten bij een juwelier om de hoek.

Voor de locatie hebben we gekeken naar een centrale plek in Nederland, zodat onze gasten zo min mogelijk kilometers hoefden af te leggen om de bruiloft bij te wonen. De ceremonie en het eten waren bij De Kas in Amsterdam, waar ze biologische en lokale producten gebruiken. Bovendien wonen we om de hoek, dus we konden er naartoe lopen. Het feest was in het Tropenmuseum iets verderop, dus alle gasten zijn in de tram gestapt om enkele haltes verderop weer uit te stappen.

Vervoer levert natuurlijk de meeste CO2-uitstoot op. Het bruidspersoneel had een elektrische raceauto, een Tesla, geregeld om ons te vervoeren naar de feestlokatie en na afloop bracht een fietstaxi ons naar huis.”

Susan Overakker (1982) was als kind al lid van het WNF, studeerde milieurecht en was betrokken bij de klimaattop in Kopenhagen in 2009. In New York werkte ze voor het Donella Meadows Institute en New Earth.

En je jurk? Hoe ‘groen’ was die?
“Ik heb mijn jurk via Marktplaats gevonden. Ik was al bij acht winkels en drie ontwerpers geweest om te kijken naar duurzame en of fairtrade jurken, maar tweedehands bleek de beste optie. Uiteindelijk vond ik, heel toevallig, op Marktplaats exact de jurk die ik in de winkel al het mooist vond. Uiteindelijk heb ik ‘m gehuurd, zodat de vorige eigenaresse de jurk alsnog kan verkopen.

Het pak van mijn man hebben we niet tweedehands gekocht. Hij heeft een moeilijke maat, dus we hebben het van duurzame stof op fair trade wijze laten maken. Helaas in China, dus dat leverde extra vervoersuitstoot op, die we moesten compenseren.”

Hoeveel CO2 hebben jullie uitgespaard?
“Een normale bruiloft stoot tien ton CO2 uit, wij hebben dat weten terug te brengen tot twee ton. Door alle internationale vluchten kwam er echter weer 23 ton CO2-uitstoot extra bij. Onze gasten kwamen ook uit India, Nieuw-Zeeland en de VS. We hadden natuurlijk minder mensen kunnen uitnodigen, maar duurzame vriendschappen zijn voor ons het belangrijkst. Dus uiteindelijk hebben we 25 ton CO2-uitstoot moeten compenseren. Dat werd grotendeels gedekt door het cadeau van de gasten, die we een donatie vroegen om bomen te planten.”

Hoe reageerden de gasten op al die duurzaamheid?
“Die vonden het waanzinnig leuk, we hebben veel positieve reacties gehad. Voor hen was het eigenlijk een normale bruiloft, alleen dat het CO2-neutraal was maakt het net even anders. We hadden vooraf met de uitnodiging een één-minuut-enquête meegestuurd om van de gasten te horen waar zij aan dachten bij een green wedding. Dat leverde hele grappige suggesties op, variërend van een groene trouwjurk tot groen bier op het feest. Ook vroegen we in de enquête of mensen nieuwe kleding gingen kopen en met welk vervoermiddel ze zouden komen. Zo konden we de totale uitstoot van onze bruiloft exact berekenen.”
[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”16508″,”attributes”:{“style”:”margin: 5px; width: 220px; height: 137px; float: left;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]Was het nou ook goedkoper, duurzaam trouwen?
“Dat hebben we niet heel precies nagerekend. We hebben bespaard op de jurk en de ringen en het vegetarische menu was iets goedkoper. Maar daar was het ons niet om te doen.”

Van bruiloft naar business, ben je nu duurzame weddingplanner?
“Nee, ik ben wedding coach. Ik wilde graag verder in de duurzame trouwsector en heb inmiddels mijn eigen bedrijfje opgezet. Nu begeleid ik anderen bij het organiseren van hun eigen duurzame bruiloft. We hebben een rekenmodel ontwikkeld, waarmee we op tien bruiloftsonderdelen heel nauwkeurig kunnen berekenen hoeveel CO2 je bruiloft uitstoot. Om te compenseren kun je CO2-rechten kopen of bomen laten planten. Klanten bepalen uiteraard zelf hoe duurzaam ze hun bruiloft willen laten zijn.”

En hoe houd je nou je relatie duurzaam?
“Ik zou zeggen: maak een goede start door te beginnen met een duurzame bruiloft. Zowel trouwen als duurzaamheid hebben met liefde te maken, in het ene geval voor je geliefde en in het andere voor je omgeving. Toevallig ben ik onlangs benaderd door iemand die zich bezighoudt met duurzaam scheiden, of we konden samenwerken. Maar ik denk dat ik niet de juiste doelgroep lever voor haar:  mensen die bewust kiezen voor een duurzame bruiloft staan vast ook bewust in hun relatie.

Meer informatie:

Foto’s: Femke van den Heuvel Fotografie

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons