De Groene Muur van Afrika komt eindelijk van de grond

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een 'muur' van bomen over de breedte van Afrika. Hiermee wil 'The Great Green Wall Initiative' verwoestijning in Afrika tegengaan. Ondanks dat het idee zo'n 60 jaar geleden voor het eerst geopperd is, lijkt het nu pas echt van de grond te komen.

Landen in de Sahel-Sahara regio kampen al jaren met een afname van bruikbare landbouwgrond door verwoestijning van het gebied. Een ‘muur’ van bomen kan dit terugdringen. De bomen houden namelijk wind en zand vanuit de woestijn tegen en verbeteren de kwaliteit van de grond. Het project om een groenstrook van 7.000 kilometer door elf Afrikaanse landen aan te leggen, ging in 2008 van start.

40 procent grond is onbruikbaar

Maar het idee voor de muur is in 1952 al bedacht door de Britse milieuwetenschapper Richard St Barbe Baker. Zelf kreeg hij het plan nooit van de grond, maar in 2005 zag de toenmalige president van Nigeria Olusegun Obasanjo er wel potentie in. Volgens hem zou de groenstrook verschillende sociale- en milieuproblemen in de grensregio van de Sahara op kunnen lossen. 83 procent van de mensen in deze regio is afhankelijk van landbouw voor levensonderhoud, maar 40 procent van de grond is er door erosie, hitte of menselijke activiteit niet bruikbaar.

21 landen, één gemeenschappelijk doel: klimaatverandering tegengaan en de voedselproductie en economische groei verbeteren

Toen Obasanjo in 2007 goedkeuring kreeg van de African Union werd 'The Great Green Wall Initiative' geboren. Inmiddels zijn 21 landen bij het project betrokken en is een muur vormen niet eens meer het belangrijkste doel. De verschillende landen hebben eigen projecten en werken samen om een gemeenschappelijk doel te behalen: klimaatverandering tegengaan en de voedselproductie en economische groei verbeteren.

In mei dit jaar hield de 'Great Green Wall Initiative' zijn eerste conferentie in Dakar, waar Afrikaanse leiders hun toewijding aan het project (opnieuw) vastlegden in de Dakar Declaration. Tijdens de COP22 dit jaar zullen zij hun voortgang laten zien. Wat de “Great Green Wall” tot nu toe heeft bereikt? Sinds de start van het project is er vijftien hectare land hersteld in Ethiopië en zijn er 2000 banen gecreëerd in Nigeria.

Om het initiatief meer bekendheid te geven, maakte de organisatie een Virtual Reality film over het project en de mensen die er aan werken:

[[{“fid”:”50491″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Growing a World Wonder (Virtual Reality film)”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons