De beste tips tegen voedselverspilling

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

voedselverspilling
Voedseltips (cc)

 

1. Maak het jezelf moeilijkDe beste manier om minder weg te gooien is minder kopen. Maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan. En hoe aantrekkelijk die aanbieding ook lijkt, ga je het product wel echt gebruiken? Koop het niet als het toch uiteindelijk in de vuilnisbak verdwijnt.

 

 

 

Nu valt het niet altijd mee om niet te zwichten voor al die lekkernijen die zo aantrekkelijk mogelijk gepresenteerd worden. Als je toch steeds met een overvolle boodschappentas thuis komt, maak het jezelf dan zo moeilijk mogelijk om boodschappen te doen. Ga op de fiets in plaats van met de auto en doe voor meerdere dagen boodschappen. Zo neem je minder mee. Nog een manier om niet met overvolle tassen thuis te komen: kies voor een winkelmandje in plaats van een wagentje.

 

 

2. Zoek de butsen
Wat je zelf weggooit, is maar een schijntje in vergelijking met de hoeveelheid voedsel die bij de supermarkt in de vuilcontainers verdwijnt. Koop daarom de verpakkingen met een deukje, de gekreukelde zakken, het gebutste blikje, de fles met een loshangend etiket. De producten zijn nog goed, maar omdat veel klanten ze laten staan, gooien de supermarkten ze aan het eind van de dag weg.

Klaag ook niet als je winkel aan het eind van de dag jouw favoriete brood niet meer heeft. Omdat consumenten altijd alles willen kunnen kopen, ook aan het eind van de dag, wordt in de meeste supermarkten voor de zekerheid veel te veel geproduceerd. Wat niet verkocht wordt, gaat de prullenbak in. Verwacht dus om acht uur ‘s avonds geen volle schappen met verse producten meer.

3. Creatief met restjes
De ouderwetse kliekjesdag is weer helemaal in. Vries je overgebleven restjes in en houd eens in de twee weken een feestmaal van al die verschillende hapjes. Of neem een gezonde zelfgekookte maaltijd uit de vriezer mee als je ‘s avonds tot laat moet werken.

Bekijk voordat je boodschappen gaat doen welke producten je nog in je koelkast hebt liggen. Zoek op internet naar een lekker recept waar je dat ingrediënt in kunt verwerken. Zo zet je ook nog eens iets anders op tafel, dan je vaste succesrecepten.

weggegooid voedsel
Voedselverspilling (cc)

 

4.Bedorven? Oordeel zelf!Niet alle producten met een verstreken houdbaarheidsdatum zijn ook daadwerkelijk niet meer goed. De “ten minste houdbaar tot” datum op verpakkingen is meer bedoeld als indicatie voor de winkel, zodat die weet wanneer het product niet meer verkocht mag worden. De meeste producten gaan langer mee. Je kunt zelf gemakkelijk zien of een product nog eetbaar is.

 

 

 

5. Deel uit
Heb je eten over? Deel het uit! Je kunt er vast de dakloze die bij de ingang van de supermarkt staat nog blij mee maken. Als je een feestje houdt met lopend buffet blijft er ook vaak veel eten over. Breng het naar het Leger de Heils!

 

 

Niet alleen mensen kun je blij maken met je overgebleven maaltijden. Is je brood te droog geworden en liggen je appels gerimpeld in de fruitmand? De vogeltjes smullen er nog van!

Foto boven: eten weggoien (cc) J Bloom

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons