Bush haalt grootste beschermde zeegebied binnen

16-06-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Het Northwestern Hawaiian Island National Monument is groter dan alle Amerikaanse nationale parken bij elkaar. Het is bovendien groter dan het bekende Great Barrier Reef Marine Park in Australië. Het zeegebied herbergt zo'n 70 procent van al het koraalrif in de VS en is de natuurlijke habitat van naar schatting 7000 soorten zeedieren- en planten. Daarvan zou ongeveer een kwart alleen in dit beschermde gebied voorkomen.

 

Met de ondertekening van een verklaring die het gebied de beschermde status verleent, heeft de Amerikaanse president veel waardering geoogst. 'Een eeuw lang hebben diverse democratische en republikeinse presidenten pogingen tot bescherming ondernomen. Niemand anders dan Bush ging echter zo ver', schrijft The New York Times in een commentaar. Bush staat ook in eigen land nu eenmaal niet bekend als fervent milieubeschermer.

Ecotoerisme

Het gebied telt een aantal onbewoonde eilandjes en wordt niet snel door stervelingen aangedaan. De belangrijkste plaag is de commerciële visserij. Geboren inwoners van Hawaii hopen dat die nu ook wordt beteugeld op grond van de beschermde status.

 

Een van de eilanden, Midway, diende in de Tweede Wereldoorlog als militair-strategisch gebied. Het herbergt een vliegveld en wordt nu door deskundigen gezien als een ideale plaats voor onderzoek, natuureducatie en ecotoerisme.

De Amerikanen hebben plannen om het beschermde gebied de huiskamer van de Amerikaanse burger binnen te brengen. 'De technologie van de 21e eeuw met satellietbeelden maakt het steeds beter mogelijk om Amerikanen te laten genieten van de meest afgelegen natuurlijke rijkdommen van hun land', aldus David Festa, directeur van het Oceaanprogramma van het ministerie voor Milieubescherming tegenover persbureau Reuters.

 

 

Uitgebreid artikel Environmental News Network

Reacties