Biobrandstofauto te huur in 'autostad' Los Angeles

03-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Bio Beetle Eco Rental Cars is een initiatief van milieuactivist Shaun Stenshol, die eerder voor Greenpeace werkte. Stenshol begon drie jaar geleden met de verhuur van auto's op biobrandstof op het eiland Maui bij Hawai.

'Ik wilde altijd al zoiets in Los Angeles beginnen', aldus Stenshol tegenover persbureau Reuters. 'California voert als staat een milieuvriendelijk beleid en Los Angeles is de autohoofdstad van de wereld.'

Tankstations

Stenshols bedrijf is gevestigd bij het internationale vliegveld van LA. Hij heeft vier auto's beschikbaar. Die kunnen met een volle tank zo'n 600 tot 1200 kilometer rijden. De biobrandstof, op basis van plantaardige producten, kost 30 dollarcent per liter meer dan gewone benzine.

Stenshol hoopt dat hij steun vindt bij bedrijven om tankstations voor biobrandstof op te zetten, want zijn verhuurbedrijf is tot nu toe de enige in de omtrek.


Op koolzaadolie naar China

Stenshols tankstation ligt nogal uit de richting voor Johan Roos, Sander Ansems en hun 4WD landrover, die op de biobrandstof koolzaadolie rijdt. Zij zijn in die landrover onderweg naar China.

biobrandstof landrover owneyesexperience

De twee Haagse studenten vertrokken begin januari uit Leeuwarden en hopen begin mei in China aan te komen. Leeuwarden was als vertrekplaats gekozen omdat Friesland volgens hen als een van de weinige provincies werk maakt van biobrandstoffen. De reis van Roos en Ansems is te volgen op Own Eyes Experience.
 

 

Nadelen van koolzaad

Op het gebruik van koolzaadolie bestaat ook kritiek. Het stoot weliswaar geen C02 uit, maar voor de productie ervan zijn grote hoeveelheden kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig en veel ruimte. 

' Wil je twee personenauto's een jaar op koolzaadolie laten rijden, dan heb je voor de productie één hectare koolzaad nodig. Wanneer de overheid haar eigen streven zou nakomen op het gebied van biobrandstoffen (2 procent van het totaal) en je vult dat in met koolzaad, zou je de gehele provincie Utrecht met koolzaad moeten inplanten', aldus een woordvoerder van de Stichting Natuur en Milieu eerder op Planet.nl

 

 

Reacties