Groen

Achtergrond – De belangrijkste nieuwe inzichten van Urgenda liggen in de industrie
Actueel – Het Zweedse parlement heeft met een overweldigende meerderheid ingestemd om in 2045 CO2-neutraal te zijn.
Interview – Droom jij wel eens over leven in de wildernis? Miriam Lancewood deed dat zes jaar, en vertelt over haar ervaringen.
Interview – MUD Jeans introduceerde vier jaar geleden het idee van 'lease a jeans'. Maar zijn we wel klaar voor een omslag naar de 'leeneconomie'?
Interview – Veertig maatschappelijke organisaties uit de Hoorn van Afrika strijden samen tegen stroperij en smokkel van ivoor.
wiebe wakker met zijn elektrische auto op de noordkaap
Wiebe Wakker doet voor OneWorld verslag van zijn zoektocht naar stopcontact en bed. Hij hoopt zo uiteindelijk in Australië te belanden. Vandaag deel 3 uit Noorwegen en Finland.
Achtergrond – “Zowel de Rijksoverheid als lokale overheden willen dat coöperaties een grotere rol gaan spelen in de energietransitie”, stelt Siward Zomer.
Kasia tijdens een blokkade
Oerbos
Actueel – Europa’s laatste laagland oerbos heeft het zwaar te verduren. Niet gek, in een land dat geen groene politici verdraagt.
Rapport – De Nederlandse Staat steunt exporteurs in de olie- en gasindustrie. Dit gaat in tegen de klimaatafspraken van Parijs.
Actueel – Het onderzoeksteam heeft microbeads gemaakt uit cellulose, het materiaal dat de sterke vezels vormt in hout en planten.
Actueel – De bedrijven schenden volgens het fonds de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs.
Blog – 'Het idee achter Parijs is natuurlijk dat er een transitie in gang wordt gezet; niet dat we daarna terug in de tijd gaan', schrijft Bart Verheggen.
Ed Nijpels over het Energieakkoord
Actueel – VVD-coryfee Ed Nijpels had graag een kabinet gezien met GroenLinks erin. “Ze hebben verstandige ideeën als het om klimaat gaat.”
DAPL
DAPL
Actueel – Vergunningen die nodig zijn om de Dakota-pijpleiding af te ronden zijn afgekeurd en moeten nu opnieuw worden ingediend.
Gegijzelde velmachine
Oerbos
Actueel – Een groep internationale natuurbeschermers gijzelt nu al voor de tweede dag een velmachine in het oerbos van Bialowieza. Langzaam neemt de druk toe.
Actueel – Voor een duurzame toekomst hebben we veel en grote batterijen nodig. Kun je de grondstoffen daarvoor ook duurzaam winnen?
Fair Fashion Festival modeshow
Interview – Zaterdag vindt het Fair Fashion Festival voor het eerst plaats in Rotterdam. Hoe ziet het programma eruit? Projectleider Myrthe Minnaert vertelt.
Interview – We belasten arbeid veel te hoog en grondstoffen veel te laag. Dan krijg je vervuiling en werkloosheid, stelt Femke Groothuis.
Vos
Grutto
Achtergrond – De vos krijgt vaak de schuld van de afname van de grutto. Maar dat is niet erg waarschijnlijk.
Les in het bos
Oerbos
Actueel – Nieuwe UNESCO-missie naar oerbos Bialowieza om uit te zoeken of het bos geen bedreigd werelderfgoed is.
Opinie – Donald Trump trekt de VS terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Het betekent ook dat de VS geen cent meer gaat geven aan het Green Climate Fund.
Grutto
Gastblog – OneWorld nodigde lezers uit voor een grutto-expeditie. Laura Vrijsen brengt verslag uit van de expeditie in de Zaanstreek.
Interview – De jonge Nederlandse onderneming Elemental Water Makers maakt drinkwater van zeewater. "Wij willen van schaarste naar overvloed".
Actueel – De spanning loopt op nu het erop lijkt dat Amerika weleens uit het klimaatakkoord van Parijs zou kunnen stappen.
Grutto op hek
Grutto
Opinie – Rens Weenink ging met open vizier mee op grutto-expeditie en raakte gegrepen door hoe in deze vogel alles samenkomt.
Abonneren op