Groen

Blog – klimaatactivisten Nick en Lena gaan er met de fiets op uit. 'Reizen zonder schadelijke uitstoot. Het is een streven dat de creativiteit prikkelt.'
Actueel – Het Zweedse parlement heeft met een overweldigende meerderheid ingestemd om in 2045 CO2-neutraal te zijn.
Interview – Droom jij wel eens over leven in de wildernis? Miriam Lancewood deed dat zes jaar, en vertelt over haar ervaringen.
Interview – MUD Jeans introduceerde vier jaar geleden het idee van 'lease a jeans'. Maar zijn we wel klaar voor een omslag naar de 'leeneconomie'?
Interview – Veertig maatschappelijke organisaties uit de Hoorn van Afrika strijden samen tegen stroperij en smokkel van ivoor.
wiebe wakker met zijn elektrische auto op de noordkaap
Wiebe Wakker doet voor OneWorld verslag van zijn zoektocht naar stopcontact en bed. Hij hoopt zo uiteindelijk in Australië te belanden. Vandaag deel 3 uit Noorwegen en Finland.
drone myanmar bebossing
Nieuws – Drones gaan in Myanmar op grote schaal mangrovebomen planten. Een snelle en kostenbesparende oplossing voor herbebossing.
Actueel – Los Angeles verft deze dagen diverse asfaltwegen lichtgrijs. Zo wil de stad de hoge temperaturen naar beneden krijgen.
mijnwerker vs
Kolen
Van ’t web – De kolenindustrie gaat ten onder terwijl de duurzame energiesector floreert. Kunnen mijnwerkers overstappen? Niet dankzij Trump's beleid.
Boreaalwoud
Bos
Actueel – Een eigen privébos kan prettig zijn, maar werkt ook ontbossing en het gebruik van houtige biomassa in de hand.
Gebroken bomen
Bos
Actueel – De storm kan er mogelijk voor zorgen dat het Poolse oerbos van Bialowieza verder met rust gelaten gaat worden.
Achtergrond – Minder vlees eten, minder vliegen, zonder auto leven en vooral minder kinderen krijgen: daarmee help je het klimaat het best.
Actueel – 2016 was een rampjaar voor het klimaat, bevestigen bijna vijfhonderd wetenschappers in een rapport. Het ene na het andere record ging voor de bijl.
Actueel – Costa Rica wil het eerste CO2-neutrale land ter wereld worden. Om die reden wil het land af van wegwerpplastic.
Bosfragment in Bialowieza
Oerbos
Opinie – Op de website van de NOS verscheen een artikel met als titel: Kappen ze wel echt ´oerbos´ in Polen? ErnstJan Stroes reageert.
Blokkade van een velmachine op 4 augustus 2017
Oerbos
Actueel – De Poolse minister van Milieu Szyszko probeert zijn kapbeleid te redden met een veiligheidsargument, maar lijkt onder de druk te bezwijken.
Wetenschap
Blog – Zelfs alle wetenschappelijke kennis over het klimaat die er is, kan onzekerheden nooit helemaal weg nemen, stelt klimaatblogger Hans Custers.
Hittegolf
Van ’t web – Steeds meer wetenschappelijke studies wijzen erop dat menselijke activiteit een belangrijke rol speelde bij extreme hitte, buien en droogte.
Blog – Het plasticdieet van de OneWorld-stagiairs is voorbij. Hoe is het ze vergaan?
Van ’t web – Actievoerders planten een bos ter compensatie voor de 'domme beslissingen van Donald Trump'.
Van ’t web – Is dit dé simpele en goedkope oplossing om ontbossing tegen te gaan?
Actueel – We teren steeds meer in op de natuurlijke hulpbronnen van de planeet. Earth Overshoot Day is vandaag, zes dagen eerder dan vorig jaar.
Wisenten in Bialowieza
Oerbos
Actueel – Polen moet stoppen met de kap van bomen in het unieke Białowieża oerbos. Het land laat echter in het midden of het dat ook gaat doen.
Van ’t web – India wil vanaf 2030 uitsluitend elektrische voertuigen verkopen. Hoge prijzen, slecht beleid en een gebrek aan oplaadstations bemoeilijken groei.
biomassa in de vorm van houtsnippers
Opinie – Biomassa als duurzame energiebron gebruiken, is hard nodig om aan internationale klimaatafspraken te kunnen voldoen, meent Jaap Kiel van ECN.
Abonneren op