Groen

Interview – Wat houdt duurzaam eten in? Wij vroegen het aan een vegetarische slager, een veganistische chef-kok en een 'groene' blogger.
Oude eiken stammen
Oerbos
Actueel – De Poolse Minister van Milieu gaf vorige week een persconferentie over de recente inventarisatie van het laatste oerbos van Europa, Bialowieza.
Zeewater
Actueel – Zuid-Koreaanse ingenieurs ontwikkelen een batterij op zeewater die het gebruik van huidige, weinig duurzame batterijen op termijn overbodig maakt.
Interview – Veertig maatschappelijke organisaties uit de Hoorn van Afrika strijden samen tegen stroperij en smokkel van ivoor.
Verslag – Jongeren bespreken hun rol in het debat rondom duurzaamheid op het Future Generations Forum in Utrecht.
wiebe wakker met zijn elektrische auto op de noordkaap
Wiebe Wakker doet voor OneWorld verslag van zijn zoektocht naar stopcontact en bed. Hij hoopt zo uiteindelijk in Australië te belanden. Vandaag deel 3 uit Noorwegen en Finland.
Actueel – De zestien bedrijven die de oproep doen hebben samen een beheerd vermogen van 2800 miljard dollar.
Luchtvervuiling
Van ’t web – The Guardian brengt deze week de luchtkwaliteit van verschillende steden ter wereld in beeld.
Frances Rompas
Interview – 'Door te kiezen heb ik impact, want ik bepaal waaraan ik mijn geld uitgeef', aldus Frances Rompas.
TTIP demonstratie Amsterdam
Opinie – Het Europees Parlement lijkt woensdag handelsverdrag CETA met Canada goed te keuren, en organiseert hiermee zijn eigen ondergang, stelt Freek Bersch
Actueel – Vanochtend is er een ontploffing geweest in een Franse kerncentrale. OneWorld schreef eerder een artikel over wat er mis is met kernenergie.
Trui
Warmetrui
Blog – Vandaag is de jaarlijkse Warmetruiendag. De bedoeling is natuurlijk wel dat de verwarming dan omlaag gaat. Maar hoeveel nut heeft het eigenlijk?
Kadaver wordt ontleed
Dood
Opinie – Gisteren zette de Gedeputeerde Staten van Flevoland een dikke streep door echte natuur in Nederland. Kwam de dood net iets te dichtbij?
Blog – Jos Hagelaars over de staat van het klimaat.
Event – Om klimaatwinst te boeken moet serieus geïnvesteerd worden in hout als bouwmateriaal, zo was de strekking van het FSC-event.
Actueel – De spanningen tussen bij het Standing Rock-reservaat lopen op. De Standing Rock-beweging bereidt een mars op Washington voor.
Achtergrond – Veel bezwaren tegen genetisch gemodificeerde organismen zijn ongegrond, stelt moleculair bioloog en wetenschapsjournalist Judith Brouwer.
Bonenstaken
duurzaam leven
Blog – Marleen en Roderick reizen anderhalf jaar de wereld rond. Op zoek naar antwoord op de vraag: Is een leven dicht bij de natuur iets voor ons?
Actueel – De Indiase hoofdstad Delhi heeft sinds kort een totaalverbod op het gebruik van plastic. Waarom is dat precies en hoe groot is de impact ervan?
Triodos-directeur Matthijs Bierman in Natuurlijk Smullen
Interview – Van duurzaamheid worden Nederlanders niet warm. Van de term althans, want 60 procent van de Nederlanders is wel tot duurzaam koopgedrag te verleiden.
Actueel – Het is een belangrijk signaal richting de nieuwe president Donald Trump, die vooral wil inzetten op fossiele brandstoffen.
Nieuws – De Nigeriaanse overheid krijgt de licentie op het rijke olieveld 245 terug. Maar gedupeerden van eerdere olielekkages kregen deze week slecht nieuws.
Pietrele Albe
Oerbos
Actueel – Tussen 2010 en 2013 verdween exact 7,2% van de ongerepte natuur op de wereld. Ook het laatste echte stuk Europese wildernis verdween in Roemenië.
Achtergrond – Hoe verhoog je lonen in een industrie waarin de concurrentie moordend is, corruptie hoogtij viert en de ‘race to the bottom’ al jaren aan de gang is?
Lijstje – Hoe onderscheid je in dit ‘post-truth’ tijdperk misinformatie en leugens van degelijke, betrouwbare informatie?
Abonneren op