Groeiende steun voor andersglobalisten Nederland

29-08-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Onder aanvoering van Milieudefensie bouwen andersglobalisten zaterdag 31 augustus aan de JohannesBrug op de Dam in Amsterdam. Volgens Milieudefensie zijn er al heel wat reacties gekomen op de manifestatie zaterdag.

‘Wat de belangstelling betreft ziet het er hoopgevend uit.’ De zogeheten JohannesBrug symboliseert de betrokkenheid van burgers in Nederland met de politieke thema's van de duurzaamheidsconferentie in Zuid-Afrika, een conferentie die de andersglobaliseringsbeweging aantrekt.

Terwijl de stroming in het buitenland al langer naam maakt met 'bijbelschrijvers' als de Canadese Naomi Klein en de Engelse Noreena Hertz, zijn het in Nederland grote organisaties en politieke partijen die de belangstelling voor de beweging opwekken.

De Wereld Is Niet Te Koop

Milieudefensie, Greenpeace, Raad van Kerken, Novib, FNV, de SP, GroenLinks en Amsterdam Anders voelen zich verwant met het ideeëngoed van de andersglobalisten. Zij dragen dat ook steeds duidelijker uit.

‘Je ziet dat er sinds enige tijd weer discussie mogelijk is door allerlei externe impulsen. Jarenlang waren linkse clubs geïsoleerd door de politiek-maatschappelijke verhoudingen in het land,’ aldus Saskia Boumans van het platform De Wereld Is Niet Te Koop. In het platform zijn organisaties vertegenwoordigd die het ideeëngoed van de andersglobaliseringsbeweging in Nederland vertegenwoordigt.

Boumans erkent dat de grotere organisaties die het gedachtegoed steunen, helpen aan de bekendheid van de beweging in Nederland. ‘De aanhang in Nederland is nog klein, maar het biedt voor het eerst sinds jaren weer perspectief.’ Boumans denkt dat ook het kabinet-Balkenende zal bijdragen aan een grotere beweging tegen het neoliberalisme en kapitalistisme.

Solidariteit en gelijkheid

Gert van Maanen, die in juni een globaliseringsconferentie organiseerde voor de Europese kerken, ziet in brede kring een verontrusting ontstaan over de wijze waarop twee werelden uiteen gaan: een van het geld en flitskapitaal en een van zorg voor elkaar, solidariteit en gelijkheid. ‘Meer mensen gaan zich daar tegen verzetten, zeker nu de samenleving lijkt terug te duiken in de beginselen van het eigen belang,’ aldus Van Maanen.

XminY
Milieudefensie
Milieudefensie

Reacties