Groeiende bedrijvigheid met Birma

28-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Hoewel sommige grote bedrijven zich hebben teruggetrokken sinds de eerste opzet van de database een jaar geleden, zijn in diezelfde tijd 92 nieuwe bedrijven banden met Birma aangegaan. Daaronder British American Tobacco (BAT), Suzuki, de Thaise telecomgroep Shin Corporation en Hyundai.

Volgens de ICFTU houden bedrijven die zakendoen met Birma (Myanmar) ‘de ‘brute en repressieve dictatuur’ in stand. De leidster van de oppositiebeweging en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi roept al langer op tot internationale sancties om het herstel van de democratie in Birma te bespoedigen.

Ook het Nederlandse IHC Caland staat op de ‘zwarte lijst’.

‘Walgelijk’

‘Ondanks duidelijke bewijzen van het tegendeel blijven multinationals roepen dat zakendoen met Birma goed is voor de Birmezen,’ zegt Guy Ryder van het ICFTU. ‘Terwijl er bewijzen blijven binnenstromen van gedwongen arbeid en mensenrechtenschendingen. Het is walgelijk dat een van ’s werelds gruwelijkste dictaturen in leven wordt gehouden door buitenlandse bedrijven. We roepen al die bedrijven op hun banden met het regime te verbreken en overheden om strengere maatregelen te nemen die investeringen te stoppen.’

Elke buitenlandse investering loopt via het buitenlands investeringsorgaan van de militaire junta. Een aantal bedrijven is joint ventures aangegaan met bedrijven die door het regime worden gecontroleerd.

Het ICFTU-dossier bevat ook getuigenissen van Birmese vakbondsleden en dorpelingen over schendingen en gedwongen arbeid. Dat laatste wordt vooral gebruikt voor de bouw van wegen en andere infrastructurele werken die te maken hebben met de Yadana pijpleiding. Dat is een joint venture van TotalFina-Elf, Ucocal, het Thaise PTT-EP en Moge, dat door de regering wordt beheerd.

ICFTU database met 326 bedrijven

Reacties