Greenpeace: ‘Westen moet dumping chemisch afval in Azië stoppen’

03-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

‘Geïndustrialiseerde landen betalen ervoor om hun afval te dumpen in de minst ontwikkelde Aziatische landen. Zij kopen daar vuilverbranders om af te komen van het welvaartsafval,’ zegt Tara Buakamsri van de Zuidoost-Aziatische afdeling van Greenpeace. ‘Wij willen niet langer de beerput zijn van de geïndustrialiseerde wereld.’

Vuilverbranders worden steeds vaker gebruikt om van afval af te komen, ook van gevaarlijke stoffen, zegt Greenpeace. Maar door de massaproductie van chemicaliën en plastics is het verbranden vandaag de dag wel een complexe, dure en zeer verontreinigende methode van afvalverwerking geworden.

De milieu-organisatie waarschuwt dat het een mythe is dat door verbranding het afval verdwijnt. ‘Integendeel, de vuilverbranders, zelfs de modernste, creëren meer giftig afval; ze stoten zware metalen uit, niet goed verbrande giftige chemicaliën en nieuwe afvalstoffen die tijdens de verbranding ontstaan.’

‘Het vormt een belangrijke bedreiging voor de gezondheid en het milieu,’ aldus Greenpeace.

De industrie vindt in verbranding van vuil een eenvoudige manier de werkelijke problemen te maskeren, zegt Greenpeace. De toekomstige generaties worden daarmee opgezadeld.

Waste Not Asia
Bedrijven uit Japan, de Verenigde Staten en een aantal Europese landen verkopen en bouwen vuilverbrandingsinstallaties in onder andere Thailand. Met name Japan is een van ’s werelds grootste producenten van dodelijke giftige stoffen en zware metalen.

Volgens Greenpeace is er een groeiend bewijs dat rijke Aziatische landen de armere buurlanden misbruiken om van hun afval af te komen.

‘Het is onaanvaardbaar dat Japan milieu- en gezondheidsrampen in zijn achtertuin creëert en de export van de vervuilingsmachines stimuleert,’ zegt Tara Buakamsri.

Greenpeace wijst ook internationale instellingen als de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank op hun verantwoordelijkheid. Zij financieren immers de verwerkingstechnieken van het gevaarlijke afval.

Greenpeace heeft ‘Waste Not Asia’ opgezet, een regionale alliantie van milieu-organisaties die ageert tegen de dumping en verbranding van giftige stoffen en de overdracht van vuilverbrandingstechnieken vanuit rijke landen.

Waste Not Asia vindt dat er veel te weinig wordt gedaan aan recycling van giftige afval en een efficiënter afvalmanagement.

Greenpeace over giftige stoffen

Reacties