Greenpeace: 15 procent Europese maïs genetisch besmet

26-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/doris

Volgens Mirjam van Gool van Greenpeace importeert de Europese Unie 15 procent van het maïszaad uit de Verenigde Staten en Canada. Die landen werken met genetisch gemanipuleerd zaad. Bedrijven daar geven toe dat besmetting met gewoon zaad regelmatig voorkomt.

Vorig jaar is in de VS een onderzoek naar verandering in maïs gehouden. Uit de steekproef bleek dat twaalf van de twintig monsters genetische modificaties bevatten.

Pioneer Hi-Bred, Amerika’s grootste verkoper van natuurlijk en genetisch gemodificeerd zaad, geeft in het tijdschrift New Scientist toe dat enige mate van vermenging onvermijdelijk is. ‘Absolute zuiverheid bestaat bij geen enkel landbouwproduct in de voedselketen,’ aldus woordvoerder Doyle Kaynes.

De bevestiging komt ook van ESA, de koepelorganisatie van zaadfabrikanten in Europa. De ESA erkent ‘dat sporen van genetisch gemodificeerde (GM) zaden terecht kunnen komen in niet-genetisch gemodificeerde (non-GM) zaden en producten’.

‘Dat is niet meer dan logisch …..,’ schrijft ESA in een brief aan onder andere de Europese Commissie, de ministers van Landbouw van de EU, regeringen van de lidstaten en europarlementariërs. In de conceptversie van die brief zou gewag worden gemaakt van 15 procent besmetting, aldus Greenpeace. In de officiële versie is dat cijfer geschrapt.

Drempelpercentage
ESA dringt er in de brief bij de Europese autoriteiten op aan een ‘drempelpercentage’ in te stellen van genetisch gemanipuleerde zaad dat nog mag voorkomen in het niet-gemanipuleerde zaad. Nu hanteren de fabrikanten zelf 1 procent.

Om die drempelwaarde van GM-zaad ontspint zich nu de discussie. De zadenfabrikanten en ook de Britse regering vinden 1 procent acceptabel. Greenpeace is tegen elk percentage. ‘Voor voeding is die drempelwaarde nog wel te accepteren,’ zegt Mirjam van Gool. ‘Maar voedsel verspreidt zich niet verder,’ zegt Mirjam van Gool. ‘Bij zaden vindt die verspreiding wel plaats.’

Stuifmeel van genetisch gemodificeerde planten waait over naar akkers met gewone planten en veroorzaakt de besmetting. Volgens milieuorganisaties zijn de gevolgen daarvan op de lange termijn niet te overzien.

Afgelopen week bleek dat ‘vervuild’ Canadees koolraapzaad in Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden op de velden terecht was gekomen.

Dossier genetisch gemanipuleerde gewassen

Reacties