Golfers moeten wijken voor Venezolaanse armen

04-09-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Op de Caracas Country Club en Valle Arriba kunnen de leden nu nog rustig een balletje slaan, maar als het aan burgemeester Juan Barreto ligt, is dat straks voorbij. De respectievelijk 80 en 43 hectare grote terreinen moeten van hem wijken voor huisvestingsprojecten.

 

'In Caracas leven 1,5 miljoen mensen in precaire omstandigheden. We kunnen het huisvestingsprobleem van 25.000 mensen oplossen als we het golfspel van 185 clubleden opofferen,' aldus Barreto.

 

De burgemeester, een fervente aanhanger van president Hugo Chávez, verklaarde zelfs dat hij bereid was om niet alleen de golfterreinen, maar een heel district te onteigenen om de acute huisvestingscrisis op te lossen. 'In een volgende fase van aankoop en onteigeningen kunnen nog eens 100.000 families profiteren van de bouw van goedkope huizen.'

Niet begroot

 

De gedwongen verkoop van de twee golfterreinen zou naar schatting 180 miljoen euro kosten, een bedrag dat niet voorzien is in de begroting en dat neerkomt op ruwweg de helft van de uitgaven van de stad. Barreto verwacht dat het geld wordt geleverd door de vijf lokale stadsbesturen onder zijn gezag, die hem nog geld schuldig zijn.

 

De voorzitter van de werkgeversorganisatie Fedecámaras, José Luis Betancourt, noemt de verordening 'een onverantwoordelijk en sensatiebelust opbod dat nog meer problemen kan veroorzaken in de overbevolkte hoofdstad.' De voorzitter van Caracas Country Club, Fernando Zozaya, blijft vooralsnog kalm. Het verdwijnen van het 80 hectare grote golfdomein zal volgens hem direct en indirecte gevolgen hebben voor 9000 arbeidsplaatsen. 'Bovendien is een deel van de terreinen overstromingsgebied en is de infrastructuur ongeschikt om er huizen te bouwen.'

Zijn plannen passen volgens Barreto goed in het beleid van de regering van president Hugo Chávez om landbouwgrond te onteigenen en her te verdelen onder de armen. De regering heeft zich echter gedistantieerd van het voornemen. Vice-president José Vicente Rangel verklaarde snel: 'De nationale regering deelt de beslissing van de burgemeester, die tegen de grondwet en de juridische regels ingaat, niet.' 

 

Achilleshiel

 

Het tekort aan huizen is de achilleshiel van het welzijnsbeleid van de regering-Chávez. In juli werd minister van Huisvesting Luis Figueroa aan de kant gezet omdat hij er niet in slaagde om de doelstelling voor de bouw van sociale woningen te halen. Voor 2005 moesten er 12.000 worden gebouwd, maar slechts een derde van dat cijfer werd gehaald. Voor dit jaar ligt de doelstelling op 150.000, maar in juli zat men nog maar aan 35.000 woningen.

 

In december vinden presidentsverkiezingen plaats in Venezuela. Tegenstanders van Chávez zien dit plan van Barreto, die goed bevriend is met de president, als een manier om de populariteit van Chávez bij de arme bevolking te vergroten.

 

Reacties