Goeroe van anti-globalisten: ‘Buitenlandbeleid VS is gelijk aan terrorisme’

04-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/onzeWereld

Het World Social Forum (WSF) is een zesdaagse bijeenkomst van meer dan 50.000 opponenten van de hedendaagse economische globalisering. Dit anti-Forum is een reactie op het officiële World Economic Forum dat in New York wordt gehouden.

De teach-in van Chomsky is zo populair dat het anderhalf uur duurt voordat hij ermee kan beginnen. Want iedereen vecht zich een weg naar binnen om een glimp van de grote man op te vangen. Als hij dan eindelijk de overvolle ruimte betreedt, wordt hij verwelkomt met een donderend applaus.

Amerikaanse terreur in de jaren 80
Noam Chomsky is met zijn anti-Amerikaanse opstelling de held van de aanwezigen op het World Social Forum. Vooral zijn kritiek op de Amerikaanse War on Terrorism valt in goede aarde bij de anders-globalisten.

‘Als je kijkt naar het buitenlandbeleid van de VS en dat vergelijkt met de officiële definitie van terrorisme, dan kun je alleen concluderen dat er geen verschil tussen beiden is,’ zo maakt Chomsky zijn toehoorders duidelijk.

Volgens de professor van het Massachusetts Institute of Technology is de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme niet geloofwaardig. De huidige campagne wordt gevoerd door dezelfde mensen die in de jaren 80 terroristische campagnes tegen links geörienteerde landen in Latijns Amerika en het Midden-Oosten organiseerden, zegt hij.

De campagne tegen terrorisme vergroot alleen de risico’s van een ‘wereldwijde vernietiging’. Hij wijst hiermee op het feit dat rijke landen, waaronder de VS, nog steeds onderzoek doen naar almaar dodelijker wapens. Het huidige aanbod van massavernietigingswapens kan de gehele wereld om zeep helpen, aldus Chomsky.

‘WSF is interessantste ontwikkeling van de laatste tijd’
Chomsky komt vooral op voor de anders-globalisten die vaak wordt verweten dat ze tegen globalisering an sich zijn. ‘Een eerlijke en rechtvaardige vorm van globalisering is waar de anti-globaliseringsbeweging naartoe wil.’

Het World Social Forum zelf is volgens Chomsky de interessantste ontwikkeling van de laatste tijd. ‘Alleen initiatieven zoals het WSF kunnen ervoor zorgen dat de macht en middelen weer in het bezit komen van de ‘gewone man’, zodat er een eerlijke en democratische wereld opgebouwd kan worden.’

Op dit moment is de macht in handen van de, zoals Chomsky ze noemt, Masters of the Universe: de politieke en zakenelite die het economische forum in New York domineren. De huidige globalisering staat alleen in het teken van de behoeften van deze rijke minderheid.

Paul Nousa uit Chili, die in de zaal zit, snapt niet alles van wat Chomsky allemaal zegt, maar hij vond het al goed genoeg om de ‘grote man’ in persoon te kunnen aanschouwen. Hij bewondert de ‘intellectuele rebellie’ van de professor. ‘Hij is niet bang om de VS en andere zogenaamde wereldmachten te beledigen. Hij is het idool van onze generatie.’

Grizela Manou uit Argentinie gaat nog een stapje verder. ‘Hij staat zij aan zij met Che Guevara - mensen die strijden voor het volk.’

Info over Chomsky
Website World Social forum
Website World Social forum

Reacties