Goedkope Chinese munt onder druk door handelsruzies

09-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Zaterdag komen de minister van Financiën van de G7, de zeven rijkste industrielanden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten) in Londen bijeen. Bij een werkontbijt is ook hun Chinese collega Jin Renqing uitgenodigd. China behoort weliswaar niet tot de G7 maar staat op het punt om Groot-Brittanië als economische grootmacht in te halen.

Revalueren

Renqing krijgt in Londen te verstaan dat China een flexibele muntkoers moet gaan volgen. De Amerikaanse minister van Financiën John Snow heeft, onder dreiging van tariefheffingen, de Chinese regering zes maanden de tijd gegeven de munt te revalueren. De Amerikanen hebben een groot handelstekort en vrezen voor verder banenverlies.

De Chinezen beschouwen hun wisselkoersbeleid als een binnenlandse aangelegenheid. Handelsexperts spreken in de Britse krant The Guardian de verwachting uit dat de Chinezen geen krimp zullen geven.

Schoenen

De wisselkoers van de Chinese yuan (of renminbi) ten opzichte van de dollar ligt al tien jaar vast. Dat houdt de yuan en dus ook de export van Chinese goederen goedkoop. Zo bedraagt de inkoopprijs van een Chinese schoen sinds 1 januari 2005 ongeveer 3 euro. Ter vergelijking; een Italiaanse schoen gaat voor tenminste 20 euro het land uit.

 

Sinds op 1 januari de quota op textiel en schoeisel wereldwijd zijn afgeschaft, worden de Amerikaanse en Europese markt overspoeld door textiel, en nu ook schoenen. Woensdag maakte de EU bekend dat de import van schoenen uit China in de eerste vier maanden van 2005 met 681 procent gestegen is. De Europese markt neemt bijna 15 procent van de Chinese schoenenproductie af.

 

Schoenenfabrikanten uit Italië, Spanje en Portugal hebben zich al bij de EU beklaagd. Zij hebben bovendien aangekondigd op 15 juni in Brussel te gaan demonstreren.

Sancties

De Europese handelscommissaris Mandelson is nog verwikkeld in een ruzie met China over textiel. Hij wil dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) maatregelen neemt om de textielimport uit China in te dammen. De Europese textielfabrikanten beweren dat zo'n 2,5 miljoen banen op de tocht staan. Peking, dat vrijdag Mandelson op bezoek krijgt, heeft tot zaterdag de tijd om de export aan banden te leggen. Als de Chinezen dat niet doen, kan de EU het land via de WTO sancties opleggen.

Reacties