Goede doelen verliezen fors met beleggen

07-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Net als pensioenfondsen, bedrijven en veel particulieren hebben ook fondswervende organisaties een deel van hun vermogen belegd. Nu de bel is gebarsten moeten ook zij op de blaren zitten.

De fondsenwervers zagen de afgelopen jaren een flink deel van hun vermogen verdampen. Het Prins Bernard Cultuurfonds verloor 5,2 miljoen euro, de Kankerbestrijding 5,7 en het Wereld Natuur Fonds 2,3 miljoen.

Volgens de Volkskrant hebben sommige organisaties tot 30 procent van hun vermogen belegd. Terwijl er in de branche van de goede-doelen een ongeschreven regel is die zegt dat 90 procent van het vermogen op een 'veilige' spaarrekening moet staan.

In 1998 boekten de organisaties nog een beleggingswinst van bijna 135 miljoen euro. In 2001 zakte dat naar 5,4 miljoen euro. De organisaties zeggen dat het om 'papieren verliezen' gaat en dat hun activiteiten er niet door verhinderd worden.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving hanteert geen regels voor beleggen. Op dit moment loopt er op verzoek van de brancheorganisatie VFI (Vereniging van Fondswervende Instellingen) een onderzoek naar criteria en normen voor het vermogensbeleid van goede doelen.

Paul Metz (INTEGeR... consult):
"In de kop staat 'de afgelopen jaren miljoenen euro's verloren' en worden bedragen genoemd van enkele miljoenen. Later in het artikel staat dat er 'in 1998 nog 135 miljoen is verdiend op de beleggingen'.
Zonder 'totaalplaatje' over een jaar of 5 à 10 is geen goed oordeel mogelijk, dus wie maakt dat? De CBF kan gelijktijdig hard werken om ook op dit terrein de vele 'ongeschreven regels' eens op te schrijven.
Mijn voorlopige conclusie is dat de meeste goede doelen 'het' veel beter hebben gedaan dan onze pensioenfondsen, beleggingsfondsen en accountants."

Artikel in Volkskrant
Centraal Bureau Fondsenwervnig

Reacties