Globaliseringsdebat in De Balie: vooral veel ideeën voor nieuwe debatten

27-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

‘Wat is vrijhandel en moeten we er blij mee zijn’, vroegen journalisten Maartje Somers en Marcia Luyten aan een panel van deskundigen woensdag tijdens de eerste bijeenkomst. Achter de tafel zaten Anne van Schaik van Milieudefensie, Wim van der Leeuw van het ministerie van Economische Zaken, filosoof Ewald Engelen en hoogleraar ontwikkelingseconomie Jacques van der Gaag.

Het introducerende debat riep meer vragen op dan het beantwoordde; want is vrijhandel nou handel zonder regulering of handel zonder inachtneming van grenzen? Het antwoord hangt af van de deskundige. De discussie leverde vooral veel thema’s op voor volgende debatten.

De serie is ook niet bedoeld om hapklare antwoorden te formuleren, aldus Geert de Jong van De Balie. ‘Met de serie willen we mensen prikkelen na te denken over de vraag How globalised are you? Dat doen we op verschillende manieren; met film, toneel en debat.’ ‘We zijn begonnen met het thema vrijhandel omdat globalisering vooral heel veel invloed heeft op handel. Tegelijkertijd raakt het thema ons allemaal, omdat we allemaal producten gebruiken.’

Schimmige WTO

Als je het over vrijhandel hebt, heb je het over de Wereldhandelsorganisatie WTO. De werkwijze van de WTO was dan ook het voornaamste onderwerp van gesprek. Van der Leeuw van Economische Zaken was namens Nederland betrokken bij de WTO-onderhandelingen en kon een aardig kijkje in de keuken geven. Hij erkent dat het er soms nogal schimmig aan toe gaat in de onderhandelingen en dat achterkamertjes een belangrijke rol spelen. ‘Het ontbreken van een duidelijke hiërarchische structuur is het grootste manco van de WTO’, aldus Van der Leeuw.

En wat dit nou allemaal met ‘jou’te maken heeft? Van der Leeuw: ‘De WTO leeft bij mensen als Anne van Schaik - en ik geef toe daar zijn er erg veel van - maar verder niet. Het speelt bijvoorbeeld geen rol bij de verkiezingen in Nederland.’ ‘Onbegrijpelijk’, vindt Van Schaik, ‘Ik vraag me wel eens af wat het nog voor zin heeft wat die Tweede Kamer doet. Veel beslissingen worden inmiddels in Brussel of bij de WTO genomen.’

De volgende aflevering in de serie is gepland op 23 februari. Dan wordt het toneelstuk ‘De Koorts’ van Wallace Shawn opgevoerd. Verder staan op het programma onder meer een aantal debatten over de WTO, de film ‘The decent Factory’ over Nokia, en een gesprek met een aantal arbeiders van de fabriek van het kledingmerk Zara in Marokko.

Reacties