Ghanese boerenleider: ‘Snijbloemen kunnen we niet eten’

13-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Tweede Kamer was het eerste doel van de reizende tentoonstelling, die de komende maanden over de hele wereld trekt. Dinsdag streek het tentenkamp neer op het plein voor het Binnenhof, niet in de laatste plaats om Kamerleden een handtekening voor de 'Big Noise'-petitie te ontfutselen.

De deelnemende organisaties, Oikos, COS en Novib/Oxfam, hopen 10 miljoen handtekeningen op te halen. Die worden in december in Hongkong aangeboden tijdens de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Ghana

Kingsley Ofei-Nkansah van de boerenvakbond GAWU in Ghana sprak de aanwezige politici dinsdag toe. Hij weet uit eigen ervaring hoe groot de gevolgen kunnen zijn van oneerlijke handel. Kingsley: 'In de jaren '70 waren we zelfvoorzienend in rijst. Nu wordt 86 procent van de rijst ingevoerd. Dit komt omdat rijst uit de Verenigde Staten 24 procent goedkoper is dan de eigen rijst. Hier kunnen onze boeren niet tegen concurreren'.

Volgens Kingsley geldt hetzelfde voor tomatenpuree, tomaten in blik en kippen uit de Europese Unie. Deze worden op de markt in Ghana gedumpt en verkocht voor hele lage prijzen. Hier kunnen de boeren in Ghana niet tegenop. Het gevolg is dat in Ghana veel boeren stoppen met het verbouwen van tomaten en het houden van kippen.

Kingsley: 'Goede alternatieven zijn er niet. Er wordt door internationale organisaties gezegd: ga dan maar snijbloemen kweken. Maar snijbloemen kunnen we niet eten'. Het gevolg van het dumpen van gesubsidieerd voedsel is dat Ghana steeds minder voedsel zelf produceert.

Week van de Eerlijke Handel

Het begin van de roadshow valt samen met de Week van de Eerlijke Handel. Wereldwijd wordt er deze week aandacht besteed aan handelsafspraken die vooral in het voordeel zijn van het rijke westen. Boeren in de Europese Unie en de Verenigde Staten krijgen allerlei subsidies van de overheid. Ontwikkelingslanden zijn hiervan de dupe.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de WTO leggen beschermende regels op die tegen de arme landen werken. Arme landen worden door de Wereldbank en het IMF verplicht om hun markten open te stellen, maar ze mogen niet met dezelfde vrijheid hun producten op de wereldmarkt verhandelen.

Volgens Novib kan de WTO dit jaar een stap in de goede richting zetten. In december is er in Hongkong een WTO-top. Daar kunnen afspraken worden gemaakt over het opheffen van importtarieven voor de armste landen en het afschaffen van exportsubsidies. Daarnaast moet de WTO zorgen dat boeren in arme landen betere prijzen voor hun producten kunnen krijgen, vindt Novib.  

Kritische consumenten

'Het publiek kan zelf ook veel doen om de handel eerlijker te maken', zegt woordvoerder Annette Rayer van Novib. 'We roepen niet op tot boycot, maar we willen wel dat mensen kritische consumenten worden. Vraag waar producten vandaan komen en vraag of er een eerlijke prijs voor is betaald.'

'De winkelier aan wie je je vraag stelt zal het ook niet altijd weten', vervolgt Rayer, 'maar als heel veel mensen vragen stellen, dan komt er druk op de winkelier en de importeur. Als er genoeg vragen worden gesteld maken wij als consumenten  'Big Noise'. Dan komen de eerlijke producten vanzelf.'

 

marijnissen kl
Kamerleden Harm Evert Waalkens(l), Jan Marijnissen (m) en Zsolt Szabo (r) bij de 'Make Trade Fair Roadshow'

Coalitie voor eerlijke handel

Reacties