Ghana komt in aanmerking voor schuldverlichting

01-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Als Ghana het eindpunt van de HIPC-procedure doorloopt, dan zal het de komende 20 jaar 67 procent minder schuld moeten betalen aan de Wereldbank. Aan het IMF zal het land de komende 8 jaar 49 procent minder betalen.

De Wereldbank schiet er 781 miljoen dollar bij in en het IMF 112 miljoen dollar. Dit is alleen maar in theorie, want het West-Afrikaanse land kan zijn schuld, die in 1998 6,88 miljard dollar bedroeg, in geen eeuwen afbetalen.

Tweederde van de lange termijnschulden zijn voor rekening van de internationale kredietinstellingen, een vierde is eigendom van bilaterale crediteurs en de rest zijn leningen van privé-investeerders.

Volgens cijfers van het Afrikaanse Forum en Netwerk voor Schuld en Ontwikkeling (AFRODAD) spendeert Ghana 7,7 procent van zijn bruto binnenlands product (BBP) aan schuldaflossing.

Armoede

Topprioriteiten als gezondheidszorg en onderwijs krijgen respectievelijk 1,8 procent en 4,2 procent van het BBP. Bijna 44 procent van de 19 miljoen Ghanezen beschikken niet over gezond water en 80 procent van de bevolking moet het doen met een dollar per dag of minder.

Om in aanmerking te komen voor een schuldvermindering werkt de regering in Accra aan een strategie voor armoedereductie. Die zal tegen de helft van dit jaar klaar zijn en moet dan aan de internationale kredietinstellingen worden voorgelegd.

Het geld dat vrijkomt door het HIPC-initiatief zal volgens een verklaring van de Wereldbank en het IMF worden besteed aan gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuurprojecten in de landbouw en een beter beleid.

Organisaties

Organisaties die moeite doen voor schuldkwijtschelding zeggen dat het een druppel op een hete plaat is. Ze denken dat in werkelijkheid erg weinig geld zal vrijkomen.

Een kwijtschelding van alle schulden is volgens hen de enige manier om in Ghana en andere Afrikaanse een behoorlijk budget vrij te maken voor economische en sociale ontwikkeling.

Het zal nog even duren voor de schuldvermindering een feit is. Tussen het 'beslissingspunt' en het 'eindpunt' moet Ghana - net als de andere HIPC-landen - een dwingend programma van economische hervormingen doorvoeren.

Tot dusver hebben 4 van de 26 HIPC-landen het eindpunt bereikt. Dat zijn Tanzania, Oeganda, Mozambique en Bolivia.

Reacties