Geweld in Zimbabwe escaleert voor verkiezingen

08-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

Volgens het Zimbabwe Mensenrechtenforum zijn de meeste gewelddaden te wijten aan knokploegen van de partij van president Robert Mugabe, de ZANU-PF (Zimbabwe Afrikaans Nationale Unie-Patriottisch Front). Toch zijn er in januari ook drie leden van die partij vermoord.

De oppositiepartij De Beweging voor Democratische Verandering (MDC) meldt dat er al honderd MDC-aanhangers zijn vermoord. MDC wil via de stembus Mugabes ruim twintig jaar oude regime beëindigen.

Het geweld treft volgens het mensenrechtenforum onder meer leraren die worden gezien als MDC-sympathisanten. In één provincie gingen maar liefst 35 scholen dicht als gevolg van het politieke geweld tegen leerkrachten.

De mensenrechtenactivisten beschuldigen voorts de politie ervan aan de kant van de ZANU-PF te staan en mee te doen aan het intimideren van de oppositie. Drie MDC-parlementsleden zijn donderdag beschoten en vervolgens aangehouden door de politie. Volgens MDC is een van hen, afgevaardige Abedico Bhebe, ernstig gewond.

Verkiezingen

De slachtoffers waren woensdag ten noorden van Bulawayo op weg naar een verkiezingsbijeenkomst. Ze werden beschoten door leger en politie. Vervolgens zijn ze gearresteerd.

Het voorval is slechts een van de gewelddadige intimidatiepogingen waarmee de ZANU-PF en Mugabe in het zadel hopen te blijven. Het land is practisch bankroet en er dreigt een hongersnood te ontstaan.

De MDC-leider en presidentskandidaat Morgan Tsvangirai meent dat hij moet winnen als er eerlijke verkiezingen zijn. De regering heeft echter onlangs een serie wetten aangenomen die onder meer de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid sterk inperken.

Buitenlandse waarnemers en journalisten zijn vooralsnog niet welkom in het land tijdens de verkiezingen. De Europese Unie heeft eerder al met sancties gedreigd als Zimbabwe geen waarnemers toelaat. Donderdag kreeg de EU een brief waarin Zimbabwe de Unie uitnodigt waarnemers te sturen.

Reacties