Genetisch gemanipuleerde plant tegen landmijnen

30-01-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Denen zijn volop aan het testen en hopen over een paar jaar de bloem op de markt te brengen. ´We zijn er erg opgewonden over. De bloem heeft een enorme potentie,' aldus Simon Oestergaard, directeur van het Deense Aresa Biodetection.

Binnen zes weken na het zaaien van de ´mijnbloem´ zal de bloem verkleuren naar rood of bruin als de wortels nitrogen-dioxide (NO2) aanraken. Deze chemische stof komt uit de landmijnen die al een tijdje in de grond liggen.

Honden

De gen-plant is een ´afstammeling´ van een plant die rood of bruin wordt als het koud is of droog. De plant is nu zo gemanipuleerd dat het reageert als het in aanraking komt met chemicaliën uit een landmijn.

Volgens Oestergaard kan het zaaien van de bloem in de gebieden waar mogelijk landmijnen liggen het beste gedaan worden vanuit vliegtuigjes.

De bestaande opsporingstechnieken zijn niet overbodig geworden, weet ook Aresa. ´We denken niet dat de uitvinding andere detectiemethodes zal vervangen,´ aldus Oestergaard. Bij de opsporing van landmijnen worden tot nu toe veelal metaaldetectors en honden ingezet.

In 45 voormalige conflictgebieden liggen nog meer dan 100 miljoen mijnen onder de grond. Per jaar zouden er tienduizenden slachtoffers vallen.

Het gebruik van landmijnen werd in 1997 verboden. Meer dan 90 landen hebben vorig jaar met elkaar afgesproken om de mijnen op te ruimen.

Aresa Biodetection

Reacties