Geen solidariteitsbelasting op vliegtickets in Nederland

01-03-2006
Door: Tekst: Peter Vlam


Frankrijk, Noorwegen, Groot-Brittannië en nog tien andere landen gaan een solidariteitsbelasting heffen op commerciële vliegtickets. Dit hebben de dertien landen onder aanvoering van de Franse president begin maart bekendgemaakt tijdens een internationale conferentie in Parijs. De Nederlandse overheid steunt de Franse actie, maar doet niet mee aan de belastingheffing.

De maatregel gaat in Frankrijk per 1 juli in en geldt voor iedereen die vanaf een Frans vliegveld vertrekt. Voor economy class-reizigers bedraagt de belasting vier euro, voor business class-passagiers veertig euro. Met de opbrengst van de extra heffing wordt via internationale gezondheidsprogramma's geïnvesteerd in bestrijding van ziekten als aids, malaria en tuberculose. De vorm van de belasting varieert per land. Noorwegen heeft toegezegd dat het in 2007 vluchten extra gaat belasten. De Engelsen heffen nu al een extra belasting op vliegtickets en staan van deze opbrengst een deel af aan internationale gezondheidsprogramma's. De andere landen die de heffing invoeren, zijn: Brazilië, Chili, Congo Brazzaville, Ivoorkust, Cyprus, Jordanië, Luxemburg, Madagaskar, Mauritius en Nicaragua.
Een woordvoerder van het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking: 'Nederland heeft dit instrument niet nodig om te voldoen aan de internationale afspraak om 0,7 procent van het BNP beschikbaar te stellen voor ontwikkelingssamenwerking. We zitten nu op 0,8 procent en dat percentage gaan we niet verhogen met zo'n nieuwe financieringsstroom.' Desalniettemin: 'Ieder initiatief dat andere landen dichter bij de grens van 0,7 procent brengt, wordt door minister Van Ardenne van harte verwelkomd.'Reacties