Geen extra stappen gezet om armoede te bestrijden

30-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het resultaat van de top is onbevredigend, zegt Caroline Wilderman van de ontwikkelingsorganisatie Novib. De discussies zijn voorbij en volgens haar resteert alleen nog het 'gekommaneuk'. Hier en daar verdwijnen de haakjes om woorden 'would' en 'should'.

Delegatieleden hebben nog een paar nachten extra geboekt in Genève. Maar lobbyisten van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) zien geen enkele reden nog langer te blijven.

In 1995 spraken VN-lidstaten in Kopenhagen af dat de armoede in 2015 met 50 procent moet zijn afgenomen. Andere doelstellingen waren: drastische daling van de kindersterfte en alle kinderen naar school.

Iedere wereldburger moet tegen die tijd ook toegang hebben tot de gezondheidszorg. De lidstaten spraken bovendien af om nieuwe fondsen te vinden om deze verbeteringen te betalen.

Maar over die fondsen is de afgelopen week op de bijeenkomst in Genève ('Kopenhagen-plus-5') geen overeenkomst bereikt. De lidstaten staan nog steeds achter deze ambitieuze doelstellingen. Ontwikkelingsorganisaties geloven echter niet dat de doelstellingen zonder veel meer geld ooit gehaald zullen worden.

Alle voorstellen voor extra geld van tafel geveegd
Meerdere ideeën om meer geld te genereren passeerden de revue.

Er werd onder meer gesproken over de zogeheten Tobin-tax, die speculatief kapitaal belast. Maar de Verenigde Staten veegden dat voorstel van tafel.

Ook andere ideeën, zoals een VN-creditcard, een internationale loterij en heffingen op internationale transportactiviteiten en financiële transacties, werden niet aangenomen.

Wel wordt in het slotdocument vastgelegd dat de zeven rijkste industrielanden, de G7, 230 miljard gulden storten in een fonds om de schuldenlast van de armste landen te verlichten. Maar dat was vorig jaar in Keulen al afgesproken. Tot op heden zit er in dat fonds maar 4,6 miljard gulden.

‘Het is teleurstellend dat er zelfs geen tijd is overeengekomen waarin de landen die afspraak moeten nakomen. Nederland is een van de weinige landen die geld in dat fonds hebben gestort,’ zegt Wilderman.
Zie ook artikel: Op zoek naar geld om armoede te bestrijden

Informatie over de bijeenkomst in Genève

Reacties