Geen extra guldens voor schuldsanering arme landen

10-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

‘Nederland viert een welvaartsfeest, maar dan wel een feest met een zwart randje,’ zegt Pepijn Nicolas, voorzitter van de Nederlandse tak van de internationale campagne Jubilee 2000. Deze campagne ijvert voor kwijtschelding van schulden voor de armste landen.

Nicolas vindt het ‘dieptriest’ dat Nederland jaarlijks van de armste landen nog rente en aflossing ontvangt. ‘Het gaat om bedragen die voor Nederland niets voorstellen, maar voor die landen gigantisch zijn. Als een gemiddelde Afrikaan een gulden verdient, verdient een Nederlander er 80. De schulden blokkeren ieder toekomstperspectief voor die landen.’

Nicolas: ‘Ik vind het als belastingbetaler in dit land een schande dat in Afrika mensen creperen omdat hun land schulden moet afbetalen.’

Dagobert Duck
Het Nederlandse beleid levert volgens Jubilee 2000 het wrange beeld op van Dagobert Duck (Nederland) die in geld zwemt en jaarlijks bakken geld aan schuldaflossing ontvangt van oom Donald (ontwikkelingsland). Vervolgens kan deze voor zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak geen schoolgeld betalen.

Te weinig en te laat. Dat is kort samengevat wat Jubilee 2000 vindt van het Nederlandse beleid. ‘Het door premier Kok en minister Herfkens geschetste beeld dat Nederland in de wereld voorop loopt met het kwijtschelden van schulden is onjuist. Herfkens verschuilt zich achter dit imago om nieuwe stappen te zetten,’ aldus Nicolas.


Volgens Jubilee 2000 klopt het niet dat Nederland een streep trekt door de schuld van zeventien landen waarmee Nederland een ontwikkelingsrelatie heeft, zoals Herfkens aankondigde op de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Ellen Verheul, lobby-coördinator van Jubilee 2000 zegt: 'Dit jaar zullen slechts vier van de zeventien 'Herfkens-landen' HIPC-schuldvermindering krijgen en daarmee ook profiteren van de extra Nederlandse schuldverlichting.’


Via HIPC komt gemiddeld 40 procent van de totale schuldenlast van een land te vervallen, mits landen voldoen aan de voorwaarden van IMF en Wereldbank. Een goed plan om de armoede te bestrijden, bijvoorbeeld via investeringen in het onderwijs, is een van de voorwaarden.
Nederland voortrekkersrol?
Landen komen bij Nederland in aanmerking voor kwijtschelding als ze een jaar lang bewijzen dat ze een goed armoedebeleid voeren. Daarmee baseert Herfkens haar beleid op het oordeel van IMF en Wereldbank.


'Herfkens heeft die zeventien bevoorrechte landen toch al geselecteerd op goed bestuur? Waarom moet Nederland dan nog zo lang wachten op het oordeel uit Washington?', vraagt Verheul zich af.

De armste Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara moeten Nederland samen nog 600 miljoen aan hulpschulden en ruim drie miljard aan exportkredieten terugbetalen. 'Aan dit soort landen vragen om eerst een goed financieel- en armoedebeleid te voeren vooraleer ze in aanmerking komen voor schuldvermindering, is aan een doodzieke patient vragen om een marathon te lopen,' zegt Verheul.

Een woordvoerder van Herfkens vindt dat Nederland wel degelijk een voortrekkersrol speelt. 'Nederland heeft als eerste eind vorig jaar 225 miljoen dollar gestort in het HIPC Trust Fund. Nederland is bereid dat weer te doen als de andere donoren ook hun deel in dat fonds storten.'

Dat Herfkens wacht op het oordeel van IMF en Wereldbank is logisch vindt de woordvoerder. 'Het is beter de multilaterale schulden in internationaal verband aan te pakken. Daar heeft het land zelf ook meer aan dan als Nederland cavalier seule speelt. Bovendien loop je het risico dat een land de Nederlandse kwijtschelding gebruikt om de schulden aan andere landen mee te betalen.

Politieke druk
Herfkens’ woordvoerder benadrukt dat onder druk van Nederland, Duitsland en Denemarken én de Jubilee 2000-campagne de criteria om voor HIPC in aanmerking te komen flink zijn versoepeld en de termijnen fors zijn ingekort. 'Vroeger moesten landen vijf jaar goed beleid voeren, dat is teruggebracht naar een jaar.'

Jubilee 2000 oefende het afgelopen halve jaar druk uit op politiek Den Haag om de schulden versneld kwijt te schelden.

Verheul: 'Volgens Herfkens zou hiervoor onvoldoende politieke druk vanuit het parlement zijn uitgeoefend. Kamerleden hebben blijkbaar zitten slapen. In december waren ze het er nog over eens dat het kwijtschelden niet ten koste mocht gaan van de begroting ontwikkelingssamenwerking. Dat gebeurt nu dus wel. Terwijl ook PvdA en CDA vonden dat het een onterechte vervuiling van Herfkens’ begroting vormt. Er was brede politieke steun om 220 miljoen gulden extra voor schuldsanering uit de algemene middelen te betalen.'

Begin juni overhandigt Jubilee 2000 een handtekeningactie ‘Een kwartje voor Kok’ aan de premier. Eind dit jaar maakt Jubilee 2000 de balans op van het Nederlandse beleid en heft de campagne zichzelf op.

meer lezen over Jubilee 2000-campagne

Reacties