Geen akkoord bij nieuwe klimaatonderhandelingen

08-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De bijeenkomst vond achter gesloten deuren plaats en moest de weg vrijmaken voor een ministersconferentie op 16 en 17 december in Oslo. De kans dat Oslo nog doorgaat, is vrijwel verkeken, zei de Canadese minister van Milieu David Anderson donderdag.

‘Het zou mooi geweest zijn als de functionarissen een akkoord hadden kunnen uitwerken, maar dat is niet gebeurd. Dat is slecht nieuws,’ aldus Anderson. Hij zei verder dat de delegaties nu naar huis gaan om hun regeringen in te lichten.

De klimaatconferentie in Den Haag liep vast op onenigheid tussen de Verenigde Staten en de EU, die ook nog intern verdeeld was.

Volgens de EU weigerden de VS maatregelen te nemen die de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) werkelijk verminderen.

Anderson verklaarde donderdag dat de partijen toch nog bereid leken serieus op de zaak in te gaan en een akkoord te sluiten. Maar een Canadese functionaris liet een minder optimistisch geluid horen. Hij zei dat kwesties waarover in Den Haag wel overeenstemming leek te zijn, in Ottawa weer ter discussie werden gesteld.

Reacties