Geduld EU met Mugabe raakt op

30-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Als deze 'consultaties' onbevredigend verlopen en Zimbabwe met name moeilijk blijft doen over internationale waarnemers bij de presidentsverkiezingen van volgend voorjaar, kan de Unie uiteindelijk economische sancties treffen.

Zimbabwe heeft tot verontwaardiging van de EU niet gereageerd op een verzoek om zulke waarnemers toe te laten. Allang baart de situatie in de vroegere Britse kolonie zorgen.

De EU-ministers drongen in juni erop aan dat de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht worden gewaarborgd. Ook moet er een einde komen aan het aanhoudende politieke geweld en de illegale bezetting van bezittingen van blanke boeren.

Minister Van Aartsen bespeurde geen enkele voortgang. ‘De situatie is alleen maar verslechterd, ondanks mooie beloftes van Mugabe.’

EU-commissaris Patten (Buitenlandse Betrekkingen) zei geen idee te hebben van het effect van eventuele sancties. De EU hoopt dat Zimbabwe alsnog akkoord gaat met verkiezingswaarnemers. De humanitaire hulp aan de Zimbabwaanse bevolking gaat volgens Patten hoe dan ook zoveel mogelijk gewoon door.

Reacties