‘Gebrek aan leiderschap dreigt aarde fataal te worden’

15-01-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Afgelopen november in Den Haag zijn de industrielanden er niet in geslaagd afspraken te maken over het terugdringen van het broeikaseffect. Daar is een historische kans blijven liggen.

Met George W. Bush als nieuwe president in het Witte Huis hoeft van de Verenigde Staten de komende vier jaar nog minder verwacht te worden in de strijd tegen grensoverschrijdende milieuprobleme, stelt het onderzoeksinstituut. En dat terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat veelbeproefde ecosystemen een punt naderen waar de aangerichte schade nooit meer zal kunnen worden hersteld.

Een greep uit het rapport: de ijskap boven de Noordelijke IJszee is de voorbije decennia 42 procent dunner geworden. Meer dan een kwart van de koraalriffen in de tropische zeeën is verloren gegaan. De aantallen amfibieën zoals kikkers en salamanders lopen overal schrikwekkend terug.

Het zijn allemaal tekenen dat het klimaat gevaarlijk aan het veranderen is. De vervuiling en het verdwijnen van bepaalde biotopen gaat zo snel dat sommige soorten dieren en planten uitgeroeid zijn voor we er erg in hebben.

Ook mensen krijgen meer te lijden onder de toenemende grillen van de natuur. 2000 Was geen echt rampjaar, maar de onderzoekers van Worldwatch gaan ervan uit dat onzalige jaren als 1998 en 1999 vaker zullen voorkomen. Toen kwamen er naar schatting 120.000 mensen bij overstromingen, modderlawines en orkanen om het leven.

Goed leiderschap is vereist, stelt het Worldwatch Institute. Leiders met visie die over de grenzen van hun eigen land durven heenkijken. De cultuur van het wantrouwig wachten totdat alle landen meedoen, moet worden overwonnen.

Rijke landen moeten het goede voorbeeld geven. Zij moeten ook meer investeren in de samenwerking tussen Noord en Zuid om zo snel mogelijk de overstap te maken naar een minder verspillende economie. Deze is gebaseerd op zonne-energie, windkracht en waterstoftechnologie. Ook het bedrijfsleven moet daarin haar verantwoordelijkheid nemen en minder afwachtend zijn.

Om bedrijven aan te moedigen te investeren in milieuvriendelijke productieprocessen breekt Worldwatch een lans voor ‘eco-bonussen’.

Website van Worldwatch Institute

Reacties