Gays straks ook vogelvrij in Congo?

13-03-2014
Door: OneWorld Redactie
Bron: Think Africa Press
Congo dreigt dezelfde kant op te gaan als Uganda, als het parlement een omstreden wetsvoorstel in behandeling neemt en accepteert. Mensenrechtenactivisten denken dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Dit is een sterk staaltje politiek opportunisme."
Homowet – 

Parlementslid Steve Mbikayi kwam al in december met een wetsvoorstel dat homoseksualiteit en transseksualiteit strafbaar stelt.  Afgelopen maand tourde hij door het land om support te krijgen voor zijn wetsvoorstel. Hij was te horen op de radio en verscheen op tv. Ook sprak hij op de Universiteit van Kinshasa over door het Westen gepropageerde, onnatuurlijke praktijken als pedofilie en bestialiteit.

In Congo is homoseksualiteit niet verboden, hoewel er wel veel discrimatie is van homo’s. Mbikayi wil dat op ‘homoseksuele activiteit’ een celstraf komt te staan van drie tot vijf jaar en een boete van een miljoen Congolese francs (circa 1000 euro).

Mensenrechtenactivisten zeggen dat Mbikayi vooral aandacht voor zichzelf probeert te genereren. “In onze hoofdstad Kinshasa kennen we genoeg gays en transseksuelen die geaccepteerd worden door de gemeenschap. Dit is een sterk staaltje politiek opportunisme.” 

Bron: Think Africa Press

Reacties