Gasvlam ruimt mijnen veiliger en goedkoper

12-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Mineburner, een idee van de Britse uitvinder Paul Richards, werd dinsdag in Zuid-Afrika succesvol uitgeprobeerd op een testlocatie van de Zuid-Afrikaanse Council for Scientific and Industrial Research. Zowel een anti-personeelsmijn als een anti-tankmijn werden in brand gestoken door een sterke gasvlam die met afstandsbediening werd ontstoken. De vuurhitte ontstaat in een metalen pijp uit een combinatie van zuurstof, LPG en luchtdruk. De vlam brandde door de mijnhuls heen en verteerde de plastic explosieven. Volgens een verslaggever van de Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian was sprake van een kleine ontploffing.

mijnen Mineburner

De vuurhitte ontstaat in een metalen pijp uit een combinatie van zuurstof, LPG en luchtdruk. (Foto CSIR)Geen schokgolf

Volgens Richards heeft zijn uitvinding een aantal grote voordelen boven de gangbare methoden voor het ruimen van mijnen.

Ten eerste kan de Mineburner gemakkelijker wordt gebruikt als mijnen zijn geplaatst op bruggen, energieleidingen, stadswijken en dorpen, omdat er geen grote explosies noodzakelijk zijn om de mijn onschadelijk te maken. Mijnen zijn over het algemeen zo gemaakt dat ze ontploffen als gevolg van een schokgolf. Die ontstaat bijvoorbeeld als een voertuig de mijn raakt of een mens erop stapt. De gasvlam van de Mineburner laat de mijn niet ontploffen maar deze brandt geleidelijk uit.

Bij mijnenruiming wordt gewoonlijk gebruik gemaakt van explosieven die op de plek van de te ruimen mijnen moeten worden gebracht. Dat vervoer van explosieven is gevaarlijk en sinds de aanslagen in de Verenigde Staten in 2001 sterk aan banden gelegd. De Mineburner daarentegen bevat geen explosieve onderdelen.

Goedkoop transport

Bovendien is het nieuwe systeem goedkoop. Goedkoop in vervoer onder meer omdat het licht van gewicht is. Dat is vooral van belang voor landen zoals Angola waar het wegennet over land als gevolg van de jarenlange burgeroorlog verwoest is en veel per vliegtuig moet worden vervoerd.

Mineburner is ook goedkoop te produceren. Volgens Richards kunnen met mijnen bezaaide landen het zelf maken met  lokale grondstoffen als gas en metaal. Een Mineburner, die honderdduizend keer te gebruiken is, gaat iets meer dan 300 euro kosten.

Richards, een voormalige Britse piloot die eerder werkte aan onder meer reddingsvesten, hoopt de Mineburner binnen zes weken in Cambodja te testen. De Verenigde Naties en diverse organisaties die zich met het ruimen van mijnen bezig houden, hebben al belangstelling getoond, zo meldt persbureau Reuters.

Reacties