Gabon leert Pygmeeën lezen en schrijven

15-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In de bossen van verschillende landen in het midden van Afrika wonen naar schatting 120.000 Pygmeeën. Sommigen zijn naar steden en dorpen getrokken. Meestal gebeurde dit zonder begeleiding waardoor de Pygmeeën in zeer slechte omstandigheden terechtkwamen. Uit een studie van onder andere de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) van 2002 blijkt dat 99 procent van alle Pygmeeën analfabeet is.

 

In het buurland Kameroen schrijven weinig Pygmee-ouders hun kinderen in voor school omdat ze vaak worden bedrogen of uitgelachen als ze zich in de dorpen vertonen. Meer dan 90 procent van de kinderen gaat niet naar school.

 

In Gabon heeft de minister van Onderwijs toegegeven dat de Pygmeeën worden achtergesteld. Het land is met een opleidingsprogramma op maat begonnen.

 

Scholen op maat

 

'De pygmeeën worden gemarginaliseerd doordat de Gabonese autoriteiten hen niet willen opnemen in de moderne wereld', erkent de Gabonese minister van Cultuur en Onderwijs, Pierre Amoughé Mba. Hij wil daar verandering in brengen met een opleidingsprogramma op maat.

 

De overheid maakte bekend dat het programma naar schatting 1,3 miljard euro zal kosten. Gabon rekent op aanvullende financiële en materiële steun van Canada en van bosbouwbedrijven.

 

Volgens onderwijsinspecteur Edouard Nguema moet de overheid in de eerste plaats leraren opleiden binnen de Pygmeegemeenschap. Naast lezen en schrijven, worden de leraren ook onderwezen in gezondheidzorg en maatschappijleer. De Pygmeeën moeten ook makkelijker hun weg weten te vinden naar klinieken en ziekenhuizen.

  

 

 

Reacties