G8: VS steunen Frans voorstel tegen dumpingen niet

03-06-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Chirac stelde een moratorium voor op alle subsidies voor producten die verkocht worden in Afrika. Op deze manier krijgen de Afrikaanse boeren op lange termijn een kans onafhankelijk te worden. Het voorstel was opmerkelijk, niet alleen omdat het voor Frankrijk een grote politieke verandering omvat. Maar ook omdat het een kans biedt de VS en Europa op handelsgebied dichter bij elkaar te brengen.

De Amerikaanse president George Bush steunt het voorstel van Chirac niet. De officiële reden is dat Bush geen uitzondering voor Afrika wil maken. Als Afrika mag profiteren van de vrijhandel, moeten alle landen dezelfde kans krijgen. Dat is ook het uiteindelijke doel van de huidige vrijhandelsbesprekingen, zoals afgesproken in Qatar, anderhalf jaar geleden.

Vermoed wordt dat op de achtergrond de onenigheid tussen de VS en Frankrijk over de oorlog in Irak nog meespeelt. Ook al omdat het zeer ongebruikelijk is om een voorstel van een gastland van een G8-top zo direct af te wijzen.

De Engelse premier Tony Blair schaarde zich aanvankelijk achter het voorstel van Chirac en probeerde een brug te slaan tussen de VS en Frankrijk. Maar volgens de Britse krant The Guardian heeft Blair toch uiteindelijk zijn coalitiepartner Bush niet alleen willen laten staan en staakte zijn bemiddelingspogingen.

Katoen en suiker

De Amerikaanse en Europese subsidies zijn een ramp voor de Derde Wereld en vooral voor Afrika. Ongeveer 70 procent van de Afrikanen werkt in de landbouwsector, maar het grootste deel van deze boeren leeft in armoede. Gedeeltelijk omdat de VS en Europa landbouwproducten dumpen in Afrika.

Washington subsidieert 25.000 Amerikaanse katoenboeren met 3 tot 4 miljard dollar per jaar. Met hun goedkope katoen overspoelen die boeren de wereldmarkt, daarmee 10 miljoen boeren in Afrika in hun directe bestaan bedreigend.

De landbouwpolitiek van de Europese Unie is niet beter. Zo is de EU, mede dankzij subsidies, de grootste exporteur van witte suiker. Dat heeft desastreuze gevolgen voor arme landen als Malawi, Zambia en Mozambique. De EU dumpt ook gesubsidieerde melk en tarwe op Afrikaanse markten, terwijl ze ter bescherming van de eigen markt barrières opwerpt voor producten uit die landen.

Reacties