'G8 moet einde maken aan koffiecrisis'

21-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Aan de bijeenkomst namen vertegenwoordigers deel van koffieproducenten, regeringsfunctionarissen en internationale organisaties als Oxfam. Ze willen dat het Westen de eigen landbouwsector minder beschermt. Op die manier wordt het interessanter voor koffieboeren om over te stappen op andere exportgewassen, aldus de deelnemers.

De rijke landen besteden 300 miljard dollar per jaar aan subsidies voor hun boeren. Dat staat tegenover 8 miljard dollar die zij aan ontwikkelingshulp uitgeven.

Vrijhandel

De koffieprijs zakte in 2002 naar het laagste niveau in dertig jaar. Daarna is de prijs maar een fractie gestegen. In vrijwel alle koffieproducerende landen kunnen de boeren het hoofd nauwelijks boven water houden. Dit heeft weer geleid tot grote sociale en economische problemen.

Volgens de ICO worden hierdoor 125 miljoen mensen in ontwikkelingslanden getroffen.

ICO-directeur Nestor Osorio meent dat de lage prijzen niet alleen veroorzaakt worden door vraag en (groot) aanbod. Het komt ook vanwege het doorbreken van quotatarieven in de jaren 90, toen er gegarandeerde bodemprijzen waren. ‘De koffieboeren werden daarna het slachtoffer van de liberalisering van de markt. In de huidige situatie zijn zij slechter af.’

James Wolfensohn, president van de Wereldbank, zegt in de Spaanse krant El Pais dat de bank al een extra bedrag van 870 miljoen dollar heeft ingezameld om de gedupeerde landen te steunen. ‘Maar het beste beleid voor de toekomst zou zijn dat er een vaste prijs komt voor koffie. Wanneer de markt dan instort, blijven, door de gegarandeerde prijs, de inkomsten gelijk.’

Consumptie verhogen

De deelnemers aan de bijeenkomst willen ook langs andere wegen proberen een einde te maken aan de koffiecrisis. Zo zouden landen waar koffie nog niet zo is ingeburgerd meer moeten doen om de consumptie omhoog te brengen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren in India en China, waar veel thee wordt gedronken.

‘Hoe kan de koffiemarkt zo slecht zijn voor arme boeren dat zij geld verliezen met het verbouwen van koffiebonen, terwijl tegelijkertijd de internationale koffiegiganten er ontzettend veel geld aan verdienen?’ vraagt Oxfam zich af. Oxfam en de Global Alliance for Coffee and Commodities (GLACC) dringen erop aan dat de koffiecrisis 'politiek' wordt opgelost.

Een eerste stap is al gezet. De oproep zal onder meer worden overgebracht aan de groep van rijke industrielanden, de G8. De leiders van deze landen komen begin volgende maand in het Franse Evian bijeen.

International Coffee Organisation
Wereldbank
Wereldbank

Reacties